Stečaj prizemljio avione nemačke Germanije

Pošto nije uspela da obezbedi kratkoročno finansiranje za održavanje likvidnosti, Nemačka niskobudžetna aviokompanija Germanija podnela je zahtev za stečaj, saopštivši da otkazuje sve planirane letove.

Avioprevoznik sa sedištem u Berlinu je uglavnom iz Nemačke i Švajcarske leteo ka turističkim destinacijama u Sredozemlju i na Bliskom Istoku. Odluka o stečaju, kompanije koja je imala 37 svojih aviona i godišnje prevozila više od četiri miliona putnika, na snagu je stupila odmah.

Germanija je početkom januara potvrdila da se nalazi u finansijskim teškoćama, zbog čega prošlog meseca nije isplatila plate svojim zaposlenima. U poslednjem saopštenju kompanija je ukazala da su težak teret predstavljala ogromna povećanja troškova goriva od sredine prošle godine, istovremeno slabljenje vrednosti eura prema dolaru, znatna odlaganja u nabavci aviona i prevelik broj operacija održavanja letelica.

Direktor Germanije Karsten Balke je izjavio da je jedina preostala mogućnost bila da se proglasi stečaj, pri čemu je izrazio žaljenje zbog posledica takve odluke na zaposlene. On se tom prilikom, takođe, izvinio putnicima koji su kupili karte za neki od planiranih letova ove aviokompanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор