Stečaj prizemljio avione švajcarskog Darvina

Regionalna švajcarska aviokompanija „Darvin“, koja je od letos u sastavu slovenčkog „Adrija ervejza“, a obe kompanije u vlasništvu nemačkog „Fonda 4K“, nije više solventna, zbog čega joj je švajcarska agencija za civilno vazduhoplovstvo oduzela operativnu dozvolu.

Prema objašnjenju Adrija ervejza, Darvin je zapao u neprilike uglavnom zbog stečajeva kompanija „Alitalija“ i „Er Berlin“, sa kojima je poslovno sarađivao, a gubitak zajedničkih poslova nije uspeo da nadoknadi.

Švajcarski avioprevoznik je zatražio zaštitu od poverenika, dok bi sam proces stečaja trebalo da se odvija u skladu sa švajcarskom verzijom američkog poglavlja 11, koje se može objasniti kao prisilna nagodba, prenosi „Poslovni dnevnik“.

Adrija je s Darvinom imala ugovor o iznajmljivanju aviona sa posadom, za šta je posedovala dozvolu Slovenačke agencije za civilno vazduhoplovstvo. Dozvola je postala nevažeća čim je švajcarska agencija povukla svoj sertifikat izdat Darvinu, a u skladu sa evropskim zakonodavstvom, Adriji je zabranjeno i da obavlja letove sa posadom švajcarske kompanije.

Darvin poseduje deset propelerskih aviona tipa „Saab“ i „ATR“, kakve Adrija nema u svojoj floti, a ukoliko bi se pripojili slovenačkoj floti, porebno je da im se obezbedi tehničko održavanje, da budu upisani u registar, a njihove posade da usvoje Adrijine poslovne standarde i procedure.

Kompanija Darvin je osnovana 2003. godine, Emiraćani su je kupili 2013. godine i preimenovali u „Etihad Regional“, a nemački Fond 4K ju je tokom leta ove godine preuzeo u saradnji sa slovenačkim avioprevoznikom Adrija ervejzom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор