Nemačka kompletno modernizuje svoju vojsku

Vlada Nemačke je izradila strateški plan razvoja nacionalnih oružanih snaga (Bundesver) u narednih deset godina, koji je odmah naišao na potpuno oprečne kritike, tako da su ga jedni nazvali „spiskom lepih želja“, a drugi „preko potrebnim planom obnove Bundesvera“.

Nemačka je poslednjih 25 godina smanjivala oružane snage i njihov budžet, a sada se pojavio “Der Plan”, koji čine „Bela knjiga“, koja se bavi globalnim političkim ciljevima, „Koncepcija Bundesvera“, koja se bavi strateškim ciljevima i zadacima na obnovi Bundesvera i „Profili mogućnosti Bundesvera“, sa konkretnim zadacima i rokovima za njihovu realizaciju. Dva prva dokumenta su javna, dok su iz trećeg javnosti dostupna samo „opšta mesta“, pišu Novosti Online.

Novim konceptom modernizacije biće obuhvaćeni svi vidovi i rodovi oružanih snaga, sa dva prioritetna segmenta, a to su lična oprema vojnika i digitalizacija svega. “Novi Bundesver“ će udvostručiti broj divizija, odnosno formirati četiri mehanizovane divizije sa po 8 do 10 brigada. U svom sastavu divizije će imati po jednu tenkovsku i moto-pešačku brigadu, helikoptersku jedinicu, artiljerijski bataljon, odeljenje ABH zaštite i inženjeriju, dok će „Logistički bataljon“ imati robotizovani transport i specijalnu tehniku bez posada. Do 2023. Nemačka će formirati Združenu operativnu grupu povećane pripravnosti (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF), a svaka nemačka divizija će moći da u svoje operacije integriše i dve brigade iz zemalja članica NATO.

Ratna avijacija će biti razvijana tako da do 2031. može da predvodi NATO operativnu grupu koja će biti u stanju da izvodi do 350 borbenih i izviđačkih zadataka. Tri četvrtine zadataka obavljao bi „Luftvafe“, dok bi zadatak grupacije bio vazdušna dominacija u „zoni odgovornosti“. Nova avijacija će morati da ima i letelice sposobne da nose nuklearne bombe. Ratna mornarica Nemačke će u narednoj deceniji dobiti nove fregate, korvete i podmornice, kao i pomorsku avijaciju, kako bi bila sposobna da u jednoj misiji angažuje namanje 15 borbenih i pomoćnih brodova „okeanske klase“.

Obraćajući se u Minhenu pitomcima Bundesvera, nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer je rekla da će Berlin formirati „strukturu sličnu američkom savetu za nacionalnu bezbenost“. Ona je tom prilikom naglasila da „Nemačka mora težiti da deluje globalno i u skladu sa svojim statusom jedne od pokretačkih snaga Evrope“.

Nemačka sada za vojsku izdvaja 43,2 milijarde eura, a budžet bi do 2024. trebalo da poraste do 60 milijardi, što je više nego što Rusija ulaže godišnje u svoje oružane snage i njihovo naoružanje. Bundesver trenutno ima 182.000 vojnika, za pet godina imaće ih 198.000, a do 2023. 203.000. U skladu sa tim, Nemačka će do 2030. u naoružanje Bundesvera uložiti najmanje 130 milijardi eura, a sve ove promene bi trebalo da joj omoguće da ubrzo postane druga vojna sila unutar NATO saveza, a prva u Evropi, praktično neka vrsta „zamenika SAD za evropske poslove“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор