Novi tarifnik javnih izvršitelja ograničava troškove građana

Prema novom tafirniku javnih izvršitelja, objavljenom u Službenom glasniku, veliki deo troškova koje su građani plaćali izvršiteljima više neće biti na njihovom teretu, prvenstveno zahvaljujući Pravosudnom informacionom sistemu (PIS) koji omogućava lak i besplatan pristup podacima.

U Ministarstvu pravde kažu da sa uvođenjem PIS-a više ne postoji potreba da se pisanim putem komunicira sa drugim organom radi, na primer, pribavljanja adrese boravišta dužnika, a ograničen je i broj akata koje izvršitelj može da tarifira, tako što su oni u tarifniku taksativno nabrojani kako više ne bi dolazilo do zlouptreba koje su se u praksi dešavale u nekoliko navrata.

Zahvaljujući uvođenju elektronske aukcije, javni izvršitelji više neće moći da naplaćuju ni prodaju nepokretnosti, jer neće imati troškove u tom delu postupka, budući da će platformu za e-aukciju kontrolisati Ministarstvo pravde, prenosi agencija Tanjug.

Manji troškovi će biti i zbog toga što će javni izvršitelji moći da naplate troškove samo jednog postupka, čak i kada se iz istog pravnog osnova vodi nekoliko postupaka. To bi značilo da ukoliko na osnovu jedne pravosnažne presude izvršitelj traži namirenje glavnog duga, glavnice, kamate ili troškova postupka i razdvoji ih u tri postupka, po novom tarifniku će moći da naplati samo troškove jedistvenog postupka.

Ministarstvo pravde smatra da će se sa novim tarifnikom javnih izvršitelja izbeći situacije u kojima su troškovi izvršenja nadmašivali visinu glavnog duga, što se često dešavalo u prethodnom periodu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор