Elektronske baze carinskih obaveštenja o svrstavanju robe

Na sajtu Uprave carine Srbije od nedavno se, uz nacionalnu, nalazi i regionalna elektronska baza obavezujućih obaveštenja o svrstavanju robe, zahvaljujući kojoj privrednici mogu da se informišu o propisima koji se primenjuju na robu u zemljama CEFTA sporazuma.

Uprava carina je u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), kreirala nacionalnu i regionalnu elektronsku bazu obaveštenja o svrstavanju robe kako bi pomogla privredi i obezbedila pravnu sigurnost stranaka u postupku, što doprinosi sigurnosti i većem stepenu predvidivosti poslovnog okruženja, poručuju iz Carine.

Učesnici u carinskom postupku na osnovu podnetog zahteva pribavljaju obavezujuće obaveštenje o svrstavanju robe kao garanciju da će moći da ostvare svoja prava pod zakonom propisanim uslovima. Preko ove baze može se izvršiti uvid u preko 1.000 nacionalnih i regionalnih obavezujućih obaveštenja, čime se i drugim privrednicima koji žele da se bave istom delatnošću omogućava da sigurnije planiraju svoje poslovne poduhvate.

Nacionalna i regionalna elektronska baza obavezujućih obaveštenja o svrstavanju robe je po strukturi i funkcionalnosti slična bazi podatka koju koriste članice EU (EBTI), zahvaljujući čemu je omogućen uvid u praksu i stavove drugih administracija i brže i efikasnije usaglašavanje tarifnog svrstavanja robe na regionalnom nivou, a olakšava i identifikaciju robe u slučajevima provere preferencijalnog porekla, objašnjavaju u Carini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор