Počelo stvaranje balkanske carinske unije

Usaglašavanjem “protokola pet”, koji se tiče olakšanja trgovine robama, učinjen je prvi korak ka formiranju balkanske carinske unije, odnosno ka ekonomskom udruživanju tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH, Albanije i Kosova i Metohije.

Po rečima potpredsednika vlade i ministra trgovine Rasima Ljajića, “protokol pet” su potpisale sve članice, a trebalo bi da stupi na snagu do kraja ove godine. Načelno je usaglašen i “protokol šest”, koji, kako kaže, podrazumeva liberalizaciju trgovine uslugama, prenosi „Srpski telegarf“.

– Korak po korak idemo ka carinskoj uniji kao konačnom cilju. To nikako nije zamena za Evropsku uniju, već priprema celog našeg regiona za lakši pristup evropskoj zajednici. Svaka članica zasebno predstavlja malo tržište i kao takvi nismo dovoljno interesantni za veća strana ulaganja i investicije, a naše firme nisu dovoljno konkurentne da na svetskom tržištu vode bitku sa velikim multinacionalnim kompanijama. Iz toga proističe neophodnost da udružujemo kapacitete, jer nije isto kada nastupate kao tržište od nekoliko miliona ljudi, i tržište sa skoro 22 miliona ljudi – objasnio je Ljajić.

Ideja o formiranju balkanske carinske unije, potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dobila je podršku evropskog komesara Johanesa Hana, a zatim i Evrope i Nemačke, koje su izrazile spremnost da izdvoje novac za realizaciju ovog projekta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор