Nemačka finansira američku vojsku sa stotinama miliona eura

Iako Amerikanci u poslednje vreme prete da će povući deo svojih trupa iz Nemačke, oni u ovoj zemlji i dalje imaju najveće vojne baze u Evropi, a sada se u parlamentu saznalo i koliko puno novca za te baze odvajaju nemački poreski obveznici, prenosi Dojče vele.

“U proteklih sedam godina Nemačka je uložila 243 miliona eura u podršku američkim vojnim bazama u svojoj zemlji”, navodi se u odgovoru vlade na pitanje poslanika Levice koliko je sredstava izdvojeno za penzije i druga socijalna davanja bivšim radnicima, kao i za operativne troškove održavanja zgrada i imanja na kojima su NATO baze.

Pored toga, još 480 miliona eura je izdvojeno za građevinske projekte povezane sa planovima NATO alijanse, a taj novac se takođe gotovo isključivo odnosio na američke baze, prenela je nemačka novinska agencija DPA.

Od Drugog svetskog rata Nemačka je evropska zemlja sa najviše stacioniranih američkih vojnika, a takva situacija traje i danas. U ovoj zemlji trenutno je smešteno 35.000 američkih vojnika i 17.000 civilnih radnika, dok oko 12.000 nemačkih državljana takođe radi na poslovima koji su u vezi sa američkom vojskom.

SAD su nedavno zapretile povlačenjem dela trupa iz Nemačke zbog sukoba sa vladom te zemlje oko izdvajanja novca za odbranu. Amerika već godinama, a posebno od dolaska Donalda Trampa na čelo te zemlje, upozorava Nemačku da bi za potrebe odbrane trebalo da izdvaja dva procenta svog bruto-domaćeg proizvoda, kako je to definisano ciljevima NATO saveza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор