Nemačka će investirati u NATO više od 50 milijardi eura

Nemačka će u sledećoj godini povećati budžetska izdvajanja za NATO savez na više od 50 milijardi eura, saopštavaju iz Ministarstva odbrane ove zemlje.

Kako je objasnio portparol Ministarstva, troškovi za NATO alijansu u Nemačkoj su u ovoj godini iznosili 1,39 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je na nivou od 47,9 milijardi eura, a u sledećoj godini taj iznos će dostići 1,42 posto BDP-a, ili 50,3 milijarde eura.

Nova nemačka procena za 2020. godinu iznad je 1,37 posto izdvajanja predviđenih u martu, ali je i dalje ispod cilja NATO saveza od dva posto BDP-a. Naime, predsednik SAD Donald Tramp je ranije u više navrata kritikovao Nemačku jer ne povećava ulaganja u vojnu Alijansu, piše agencija Frans pres.

Nemačko Ministarstvo je svoju odluku saopštilo usled podela u NATO-u, a nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron u intervjuu za magazin „Ekonomist“ izjavio da je Alijansa doživela „moždanu smrt“ i istakao da nema dovoljno vojne saradnje između Evrope i SAD.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer je, komentarišući izjave francuskog predsednika, izjavila da Nemačka želi da ojača NATO savez, dok Francuska istovremeno poziva na veću evropsku vojnu saradnju koja bi preuzela ulogu Severnoatlantske alijanse.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор