Sa Nemačkom potpisan protokol o razvojnoj saradnji za 2019.

nemacka i srpska zastava

Predstavnici vlada Srbije i Nemačke potpisali su u Berlinu Protokol o Programu razvojne saradnje za 2019. godinu, vredan do 186 miliona eura, čime se otvara prostor za intenziviranje saradnje dve zemlje u oblastima održivog ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i energetike, dobre uprave i vladavine prava.

– Srbija je zabeležila odlične rezultate u oblasti fiskalne konsolidacije, makroekonomske i monetarne politike. Kao rezultat mera i reformi, Srbija je uspostavila stabilan sistem javnih finansija i stabilno makroekonomsko okruženje, uz silaznu putanju javnog duga, čiji je udeo u BDP-u pao sa više od 70% u 2015. godini na 51,9% u septembru 2019. godine – rekao je Gojko Stanivuković, državni sekretar Ministarstva finansija, koji je nemačke domaćine upoznao i sa rezultatima reformi, kojima je stvoren fiskalni prostor za povećanje kapitalnih investicija, penzija i plata u javnom sektoru i smanjenje poreskog opterećenja rada.

On je objasnio da se javne finansije već tri godine zaredom nalaze u zoni fiskalnog suficita, a da je Srbija u prvih devet meseci ove godine zabeležila budžetski suficit od 49,9 milijardi dinara, što je za 63,2 milijarde bolje od planiranog, zbog čega se očekuje da će godina završiti sa rastom od 3,5% ili više. Stanivuković je istakao da je strateško partnerstvo dve zemlje od izuzetnog značaja i podsetio da Srbija i Nemačka imaju uspešne bilateralne, političke i ekonomske odnose, javljaju agencije.

– Nemačka je investirala više od 3,5 milijardi eura kroz investicije i grantove, kako bi podržala razvojne projekte i rast, kao i da bi ojačala kapacitete srpske privrede. Što se tiče naše bilateralne trgovine, u periodu od januara do septembra ove godine ukupna razmena naših zemalja iznosila je 3,9 milijardi eura. U Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija, sa oko 60.000 zaposlenih, a najveća ulaganja su realizovana u okviru automobilske industrije, elektronike, prehrambene i farmaceutske industrije – naveo je Stanivuković.

Nemačka delegacija na čelu sa Folker Elom i Dirkom Šatšnajderom, ukazala je srpskim partnerima na važnost zajedničkih evropskih vrednosti kao osnove za uspešnu bilateralnu saradnju. Pri tom se zahvalila Vladi Srbije na odličnoj saradnji i pohvalila odlične ekonomske rezultate koji su do sada postignuti. Kako su istakli, i buduća pomoć nemačke razvojne politike biće usmerana ka procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Potpisivanju Protokola za 2019. godinu prethodili su intezivni dvodnevni bilateralni pregovori predstavnika delegacija dve vlade, tokom kojih je potvrđen zajednički interes za nastavak dijaloga o razvojnoj politici, u šta je Vlada Nemačke do sada uložila više od 1,9 milijardi eura razvojne pomoći, čineći svoju zemlju najznačajnijim bilateralnim donatorom i spoljnopolitičkim partnerom Srbije, navodi se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор