U Parku Ušće radnici beogradskog GIZ-a sade 163 stabla

Svako od 163 zaposlenih u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju (GIZ) u Beogradu zasadiće ove jeseni u Parku Ušće po jedno stablo četinara ili lišćara, kao odgovor na akciju „DrvozaBG“, koju je pokrenuo gradonačelnik srpske prestonice Zoran Radojičić.

– Biće to najmasovnija donatorska sadnja do sada. Naš cilj nije da održavamo pozitivni bilans zelenila u Beogradu, već da ga unapređujemo, a ova GIZ-ova akcija upravo tome doprinosi, što nas je veoma obradovalo – kaže Nataša Šišaković, izvršni direktor Zelenila Beograd, a prenosi eKapija.

Ova sadnja samo je jedna od aktivnosti koje u pogledu ekološkog i socijalnog balansa preduzima ova nemačka organizacija koji u 120 zemalja sveta realizuje programe Nemačke razvojne saradnje. Veliki broj tih programa odnosi se upravo na energetsku efikasnost, korišćenje obnovljivih izvora energije, održivu urbanu mobilnost…

“GIZ je kao pionir koorporativne održivosti 2016. godine uveo u poslovanje svojih kancelarija širom sveta jedinstvenu metodologiju Korporativnog otiska održivosti (Corporate Sustainability Handprint), koja omogućava da se, pored smanjenja negativnog uticaja i očuvanja životne sredine, izračuna “otisak ruke”, kao pozitivan doprinos okruženju”, poručuju iz GIZ-a.

Jedan od najvažnijih ciljeva GIZ-a je da u svakodnevnom poslovanju postane „klimatski neutralan“, a izazovi sa kojima se u tom pogledu treba suočiti širom sveta veoma se razlikuju zbog lokalnih prilika. Na primer, u Nemačkoj reciklirani papir čini 99% papira utrošenog u svakodnevnom radu, dok u svetu taj procenat iznosi samo 9%. Stoga GIZ u Nemačkoj trenutno teži da potrošnju eneregije iz obnovljivih izvora, koja čini 89% ukupne potrošnje tokom poslovanja, podigne na nivo od celih 100%.

U GIZ-u kažu da lokalne razlike nisu prepreka da se kroz treninge održivosti za sve zaposlene razmenjuju primeri dobre prakse, kako bi se što brže dostigli željeni rezultati, i podsećaju da jedno odraslo drvo tokom godine preradi oko 22 kilograma CO2 i oslobodi količinu kiseonika koja zadovoljava dvogodišnje potrebe jednog čoveka, što je i bio povod da se uključe u ovu akciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор