ZF otvorio u Pančevu fabriku motora za e-vozila

Nemačka kompanija ZF Friedrichshafen AG juče je u pančevačkoj industrijskoj zoni otvorila fabriku za proizvodnju delova za automobilsku, brodarsku i železničku industriju, u kojoj će, za početak, posla biti za oko 300 radnika.

U izgradnju ove fabrike nemački investitor je u prvoj fazi uložio 100 miliona eura, a za naredni period najavljuje dodatna ulaganja od 60 miliona eura, zapošljavanje više od 1.000 radnika i izgradnju naučno-istraživačkog centra veličine 5.000 kvadratnih metara.

ZF je od grada Pančeva dobio više od 9 hektara građevinskog zemljišta bez naknade, dok mu je za realizaciju prve faze i izgradnju fabričkih pogona trebalo tačno godinu dana. Planirano je da druga faza bude završena do 2021. godine, a obuhvatiće izgradnju još oko 35.000 kvadrtanih metara radnog prostora, te će fabrika na kraju imati 60.000 kvadrata, prenose srpski mediji.

– ZF će obezbediti najmoderniju tehnologiju koja omogućava proizvodnju delova za najbolje automobile, kao i formiranje razvojnog naučnog centra koji će obezbediti da stručni kadrovi ostanu u zemlji i učestvuju u razvoju – poručio je na otvaranju fabrike srpski predsednik Aleksandar Vučić.

On je istakao da nemačke kompanije kod nas zapošljavaju oko 58.000 ljudi, te ih je ovom prilikom pozvao da dovedu još preduzeća i dobavljača iz svoje zemlje u Srbiju. Kako je naveo, u prvih pet meseci ove godine Srbija je privukla 17 posto više direktnih stranih investicija nego u istom periodu prošle godine, koji je takođe bio rekordan.

ZF će u fabrici u Severnoj industrijskoj zoni Pančeva praviti elektromotore, električne mašine i generatore za hibridne i električne automobile, kao i prekidače za menjače i mikroprekidače, proizvode za kojima potražnja u svetu raste svakoga dana. Nemački ZF je svetski lider u proizvodnji autokomponenti, zapošljava više od 140.000 ljudi na 230 lokacija u 40 zemalja sveta, a njegov godišnji prihod iznosi oko 36 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор