Srbija će imati dovoljno žita i za sebe i za izvoz

Rezultati programa UN organizacije FAO i Evrospske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pokazuju da će Srbija u ovoj godini imati dovoljno žita za svoje potrebe i više od milion tona za izvoz.

– Cilj tog programa je da vršimo propagandu pšenice i pronalazimo neka nova tržišta, ali i da svim zainteresovanima u zemlji kažemo šta mogu da očekuju od ovogodišnje žetve – kaže direktor Udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković, a prenosi agencija Tanjug.

Kako je podsetio, prošle jeseni je bila suša, zbog čega je setva pšenice kasnila oko dva meseca, potom je zima bila uobičajena, a zatim je ponovo usledila izrazita suša u martu i prvoj polovini aprila.

– Tada smo se uplašili da nećemo imati pšenice ni za domaće potrebe, ali kako su došle kiše, pšenica je pokazala koliko je otporna. Sigurno je da smo iznad petogodišnjeg proseka. Da nije bilo kiše u maju, govorili bismo o rekordnom prinosu, ali je vlaga umanjila očekivani rod za oko sedam posto. Ipak, Srbija će imati dovoljno pšenice za sebe, a moći ćemo i nešto više od miliona tona da izvezemo – objašnjava Saković.

On je naveo da poljoprirvednici nisu nezadovoljni rodom, ali da im „teško pada” što su na kraju izgubili tih sedam do deset procenata roda. Za cene Saković kaže da se kod berzanskih roba one formiraju na svetskom tržištu i da ih “mi ovde samo primenjujemo u zavisnosti od naših troškova”.

– Prerano je govoriti o cenama, ali ćemo imati maksimalno moguće cene, a ovde postoji i velika konkurencija u izvozu, što pozitivno utiče na plasiranje naše robe na tržištu – poručuje Saković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор