Odličan rod srpske pšenice, suncokreta i kukuruza

Prema rečima Vukosava Sakovića iz Udruženja „Žita Srbije“, ovo je dobra godina za poljoprivredu, u kojoj će kod svih ratarskih kultura rod biti dobar, a viškova će biti dovoljno i za izvoz, prenosi agencija Tanjug.

U Južnom Banatu je ovih dana počela žetva ranih hibrida suncokreta, uz očekivani prinos od 3 do 3,2 tone po hektaru. Suncokret je ove godine u Srbiji posejan na oko 220.000 hektara, što je po mišljenju stručnjaka dovoljno za domaće prerađivače i standardni izvoz od nešto preko 100.000 tona.

– Cenu suncokreta kod nas pre svega određuje ponuda i tražnja na međunarodnom tržištu. Uljare znaju da ne smeju dozvoliti da ostanu bez sirovina i tradicionalno dižu cenu za dinar do dva po kilogramu iznad izvozne cene, pa je tek ono što ostane posle njihovih kupovina predmet izvoza. Za proizvođače je dobro da postoji konkurencija jer su pored uljara tu i izvoznici. Ako bi na osnovu svetske cene formirali cenu na domaćem tržištu, ona bi sada sa porezom za proizvođače trebalo da se kreće između 32 i 35 dinara po kilogramu – kaže Saković.

On je istakao da je za kukuruz ovo godina skoro idealnih vremenskih prilika, zbog čega se može očekivati da rod bude veći za 10 do 20 procenata u odnosu na prošlu godinu. Srbija ima gotovo milion hektara pod kukuruzom, a rod će biti preko osam miliona tona, pa se može očekivati izvoz od 3,5 miliona tona. Saković kaže da treba očekivati 8,8 tona po hektaru, ili čak preko devet tona, što će biti apsolutni rekord za Srbiju.

– Ova godina je nadmašila očekivanja i što se tiče pšenice, a posebno po pitanju kvaliteta. Prosečan prinos pšenice bio je preko 4,5 tona po hektaru, što će sa prelaznim zalihama omogućiti ne samo da se zadovolje domaće potrebe nego i da se realno od 1,5 miliona tona izveze 1,3 miliona tona. Niko ne bi trebalo da bude razočaran. Cene nisu bile loše, kretale su se između 18 i 19 dinara po kilogramu, a poljoprivrednici su kao i uvek očekivali nešto više – navodi Saković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор