Najveći Oktoberfest se ove godine održava u Kini

Najpoznatiji festival piva na svetu, Oktoberfest, ove jeseni neće biti održan u Minhenu, već će ga zameniti dve nove manifestacije, „Leto u gradu“ i „Virtshausvizn“, dok će „originalni“ Oktoberfest biti održan u kineskom gradu Ćingdau.

Sa više od šest miliona posetilaca godišnje, minhenski Oktoberfest predstavlja ogroman ekonomski faktor za grad i region. Ovaj festival je od svog nastanka 1810. otkazan svega 24 puta, između ostalog i zbog ratova i epidemija kolere, ali se to nije dešavalo u poslednjih 70 godina. Međutim, iako je ovogodišnji Oktoberfest otkazan u Minhenu zbog pandemije korona virusa, on će na različite načine i na različitim mestima ipak nastaviti da živi i ove godine, pa čak i u Kini.

Umesto festivala piva, širom Minhena se od 24. jula do 6. septembra po prvi put održava manifestacija „Leto u gradu“, sa brojnim štandovima, vašarskim zabavama, vrteškama i najvećim mobilnim vodenim rolerkosterom na svetu. Manifestacija se održava uz poštovanje svih propisanih pravila higijene i rastojanja, pa su mesta za zabavu, jelo i piće raštrkana po gradu i nema gužve tipične za Oktoberfest. Pored toga, zbog trenutne ekonomske krize vlasnici štandova i zabavnih parkova ne moraju da plaćaju zakupninu za prostor, što je apsolutna novina za ovakvu vrstu manifestacije.

Minhenski Oktoberfest je oduvek bio poznat prvenstveno po brojnim džinovskim pivnicima u šatorima ugostitelja. Budući da im je otkazan glavni festival, minhenski ugostitelji će ove godine sami organiozovati feštu, nazvanu Virtshausvizn, koja će početi 19. septembra. Manifestacija je zamišljena tako da tokom nje restorani u centru grada nude posetiocima pivo, piletinu, kolenice i perece, tipične za Oktoberfest, a moguće je da će biti čak i bavarske pleh muzike, javlja Dojče vele.

Na sveopšte čudo, pravi Oktoberfest će ipak biti održan ove godine, ali dobrih 8.000 kilometara daleko od Minhena, u istočnom kineskom gradu Ćingtao, gde se inače održava drugi najveći Oktoberfest na svetu. Budući da su ove godine otkazani i mnogi drugi festivali koji se širom sveta organizuju po ugledu na minhenski, ovaj u Ćingtaou će verovatno po prvi put pooneti titulu najvećeg Oktoberfesta na svetu.

Najveći festival piva u Kini, koji organizatori vole da zovu „Kineski oktoberfest“, već je počeo i trajaće do 23. avgusta, a očekuje se da će ga posetiti nekoliko stotina hiljada ljudi. Svi posetioci moraju da se registruju, da nose maske, a na ulazu im se meri telesna temperatura. Već na samom početku se pokazalo da ova procedura kao da nema negativan uticaj na broj posetilaca, jer je, prema kineskim državnim medijima, na otvaranje došlo još više posetilaca nego prošle godine.

Što se tiče originalnog Oktoberfesta koji se održava u glavnom gradu Bavarske, na zvaničnoj veb stranici festivala piše: „Tradicionalni početak sledećeg Oktoberfesta je u subotu, 18. septembra 2021. u 12 časova“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор