Nemačka neće proterivati Huawei

Vlada Nemačke neće isključiti sa tržišta kineskog tehnološkog diva, kompaniju Huawei, kao dobavljača opreme za 5G mrežu, navodi list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Novim Zakonom o telekomunikacijama biće usvojen i spisak sigurnosnih mera, a proces će teći tako što će Savezna kancelarija za bezbednost informacija (BSI) najpre izvršiti proveru tehnologije za opremanje 5G mreže, koja će im biti dostavljena na odobrenje.

Zakon će počivati na konceptu “političke pouzdanosti”, što znači da zahtev može biti odbijen uprkos bezbednosnoj proveri od strane Savezne kancelarije za bezbednost informacija, samo ukoliko Savezna kancelarija, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo ekonomskih poslova istovremeno izraze zabrinutost u vezi sa konkretnim dobavljačem.

Ovo je, međutim, praktično nemoguće izvesti, budući da su se Savezna kancelarija i Savezno ministarstvo ekonomije već više puta izjašnjavali protiv isključenja kompanije Huawei iz tržišne utakmice samo zato što se radi o kineskoj kompaniji, a protiv isključenja Huaweia iz širenja 5G mreže u Nemačkoj takođe je i savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор