Nemačka prodala udeo u nuklearnoj industriji za 381 mil. €

Vlada Nemačke je prodala deonice u kompanijama koje upravljaju nuklearnim elektranama u inostranstvu, čija ukupna vrednost iznosi gotovo 381 milion eura.

Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje saoptšilo je kako je odluka da se iz penzionih rezervi prodaju deonice vezane za nuklearne elektrane doneta još prošle godine, na osnovu dogovora tri partije u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel.

U saopštenju MUP-a se navodi da je od prodatih deonica oko 146,5 miliona eura udeo u italijanskoj firmi Enel, skoro 75 miliona eura je udeo u francuskoj energetskoj kompaniji Anži (Engie), a oko 159 miliona eura iznosi udeo u španskoj firmi Iberdrola.

Prema zvaničnim najavama, ostvareni prihodi države ponovo će biti investirani u durge kompanije u indeksu Euro Stoxx50, kako bi se podržale preuzete obaveze za penzije državnih službenika.

Inače, nakon nuklearne katastrofe u japanskoj Fukušimi, Nemačka je odlučila da do 2022. godine postepeno prestane sa proizvodnjom struje u nuklearnim elektranama i trajno ih zatvori.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор