Nemačka ne može da instalira 5G mobbilnu mrežu bez Huaveja

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer je izjavio da njegova zemlja još uvek ne može da instalira 5G mobilnu mrežu bez kineske kompanije Huavei (Huawei), a upravo je to problem koji već duže vreme stvara napetost između SAD i njihovih saveznika.

Naime, Sjedinjene američke države već duže vreme pritiskaju svoje evropske saveznike da ne sarađuju sa kineskim tehnološkim gigantom Huavejem, najvećim svetskim snabdevačem telekomunikacionom opremom, optužujući ga da se bavi špijunažom i da predstavlja pretnju po bezbednost.

Zehofer je tim povodom izjavio da se „protivi sklanjanju proizvoda sa tržišta samo zato što postoji mogućnost da se nešto možda desi“. On je poručio da Nemačka mora biti zaštićena od špijunaže i sabotaže, ali je ocenio da bi isključivanje Huaveja moglo odložiti izgradnju 5G mreže za narednih pet do deset godina. Kako je rekao, „ne vidi da u Nemačkoj može biti izgrađena 5G mreža u kratkom roku bez učešća Huaveja“, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

I pored pritisaka SAD, Nemačka nije zabranila Huaveju da se nadmeće na konkursima za izgradnju 5G mreže, ali je propisala rigorozne standarde koji bi mogli dovesto do toga da kineska kompanija ne može da učestvuje na njima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор