Rekordna prodaja Volkswagena u 2019.

Nemački Volkswagen je u 2019. godini zabeležio rekordnu godišnju prodaju, koja će uskoro pokazati da li je proizvođač vozila iz Volfsburga sposoban da i dalje drži poziciju vodeće svetske automobilske kompanije.

Kako se navodi u saopštenju, Folksvagen je prošle godine svetskom tržištu isporučio 10,97 miliona vozila, za razliku od 2018. godine kada je isporučio 10,83 miliona jedinica. Te godine nemačka kompanija je po prodaji pretekla Toyotu i alijansu Renault-Nissan-Mitsubishi, mada je taj savez ipak bio u maloj prednosti kada se iz ukupnog rezultata isključe kamioni, prenosi agencija Asošiejted pres.

Francusko-japanski automobilski savez i Tojota će rezultate svojih godišnjih prodaja saopštiti u narednim nedeljama. Tojota je procenila u decembru da će njena ukupna godišnja prodaja dostići u 2019. nivo od 10,72 miliona vozila, što bi značilo da će ipak ostati iza Folksvagena.

Titulu najvećeg svetskog proizvođača automobila držao je više od sedam decenija General Motors, pre nego što ju je 2008. godine izgubio od Toyote, nakon prodaje svog evropskog biznisa i zatvaranja drugih gubitaških fabrika, i od tada je više nikada nije povratio.

U Volkswagenu kažu da im liderska pozicija u prodaji vozila nije zacrtan poslovni cilj, već su to finansijski rezultati. Nemački proizvođač je uprkos smanjenju globalnog tržišta automobila uspeo da poveća svoju prodaju, te se njegov tržišni udeo povećao u odnosu na konkurenciju Rastu prodaje u prošloj godini doprineli su snažni rezultati zabeleženi na tržištu Nemačke, kao i u SAD i Brazilu, dok je prodaja u azijsko-pacifičkom regionu opala.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор