Srbija uvela pravo na sticanje vlasničkog udela

Izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, u Srbiji je uvedeno pravo na sticanje vlasničkog udela, zahvaljujući čemu će zaposleni moći da steknu udeo u preduzeću po povlašćenoj ceni, što će, kako kažu u Ministarstvu privrede, omogućiti tim preduzećima da stimulišu svoje zaposlene, ali i konsultante i investitore.

Primena novih odredbi Zakona o privrednim društvima počeće 1. aprila ove godine i odnosiće se na sva društva sa ograničenom odgovornošću. Ovakav model je prisutan u razvijenim tržišnim ekonomijama SAD i Evropske unije, gde je praksa da se zaposleni u kompanijama stimulišu da što bolje obavljaju svoje poslove na taj način što im se omogućava da postanu članovi te kompanije.

– Model se naročito pokazao kao delotvoran u industriji informacionih tehnologija, imajući u vidu da ta privredna društva raspolažu ograničenim sredstvima u početnoj fazi poslovanja, pa samim tim nisu u mogućnosti da kvalitetnom kadru daju visoke plate. S druge strane, ova društva imaju veliki potencijal brzog rasta, a s tim u vezi i mogućnost da njegovi članovi ostvare prilično veliki profit u slučaju prodaje vlasničkog udela koji je stečen za relativno mali novac u početnoj fazi poslovanja – ističu u Ministarstvu.

“Rezervisanim sopstvenim udelom društva smatra se udeo koji društvo besteretno stiče od člana društva, radi dodele prava na sticanje udela”, navodi se u obrazloženju zakona dodaje da društvo može imati više rezervisanih sopstvenih udela, a procenat učešća svih rezervisanih sopstvenih udela u osnovnom kapitalu društva ne može biti veći od 40 procenata.

U Ministarstvu privrede objašnjavaju da se pravo na sticanje udela registruje u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti, pri čemu će Centralni registar društvima s ograničenom odgovornošću koja izdaju ovaj finansijski instrument, omogućiti neposredan pristup registru bez posrednika, što ih oslobađa troškova plaćanja brokera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор