APR pokrenula likvidaciju 7.500 preduzeća

Agencija za privredne registre (APR) je pokrenula postupak prinudne likvidacije 7.500 preduzeća, jer do kraja poslovne 2017. godine nisu dostavila finansijske izveštaje za 2015. i 2016. godinu, uz najavu pokretanja tog postupka za još 15.500 privrednih društava.

U saopštenju APR-a se navodi da je postupak prinudne likvidacije pokrenut na osnovu Zakona o privrednim društvima i da će se narednih dana nastaviti sa ovom praksom „kako bi se iz pravnog života isključili subjekti koji ne posluju u skladu sa zakonom, a sa ciljem da se poveća pravna sigurnost poslovanja i podigne nivo transparentnosti privrede“.

– Postupak prinudne likvidacije po službenoj dužnosti se sprovodi donošenjem rešenja za svako pojedinačno preduzeće, na osnovu kojeg se ona prevode u status „u prinudnoj likvidaciji“, koji se objavljuje uz poslovno ime društva. Na sajtu APR-a istovremeno se objavljuje i oglas o pokretanju prinudne likvidacije za svako pojedinačno društvo u neprekidnom trajanju od 60 dana, nakon čega će se u roku od 30 dana ta preduzeća brisati po službenoj dužnosti – objašnjavaju u APR-u.

Od datuma prelaska u status društva u prinudnoj likvidaciji preduzeća mogu da nastave sa radom, ali ne i da preduzimaju nove poslove, već samo da završavaju započete, uključujući i izmirenja dospelih obaveza, kao i plaćanja za tekuće obaveze i obaveze prema zaposlenima. Pre brisanja društva iz registra ne može se isplaćivati dividenda, niti se imovina društva može raspodeljivati članovima društva.

Od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji na sajtu APR-a, svi sudski i upravni postupci u odnosu na društvo koje je u prinudnoj likvidaciji se prekidaju, a društvu je onemogućena promena podataka u Registru privrednih subjekata, dodaje se u saopštenju APR-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор