Leoni kontinuirano zapošljava osobe sa invaliditetom

Nemačka kompanija Leoni Srbija potpuno je otvorena za zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI), o čemu svedoči podatak da su 134 radnika sa nekim oblikom invaliditeta trenutno zaposlena u fabrikama nemačkog investitora.

– Svi zainteresovani kandidati za rad u Leoniju mogu da nam dostave svoje radne biografije i potvrde o stepenu invaliditeta, bez obzira na to da li je konkurs za zapošljavanje u toku ili nije – poručila je savetnica za komunikacije u Leoniju, Anica Divac, na jučerašnjoj sednici Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom.

Tom prilikom održana je i Leonijeva prezentacija koja se odnosi upravo na zapošljavanje ove kategorije građana, javlja Jugpress.

– U našoj kompaniji mogu da se zaposle osobe sa prvim stepenom invaliditeta, odnosno osobe sa oštećenim sluhom, bolestima astme, dijabetesa, epilepsije, koje imaju srčane probleme, bolesti kičme… Sve osobe koje imaju rešenje o takvoj vrsti invaliditeta mogu da nam se prijave i konkurišu za odgovarajuće pozacije u našoj firmi – ističe Divčeva i dodaje da je u kompaniji konkurs za prijem osoba sa invaliditetom stalno otvoren.

Prema njenim rečima, u Nišu je trenutno nepopunjeno još osam pozicija, a u fabrici u Malošištu oko 23 pozicije, pa sva lica koja spadaju u kategoriju OSI, a zainteresovana su za rad u proizvodnji, mogu da svrate do jedne od naših fabrika, do Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i do nekog Udruženja koje okuplja OSI i prijave se preko njih.

Predsednik Saveta za rad sa OSI grada Niša, Jordan Ivanović, ovom prilikom je istakao kako je zapošljavanje osoba sa invaliditetom jedan od najvećih problema sa kojim se Savet susreće.

– U praksi se Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom ne poštuje dovoljno. U mnogo slučajava poslodavci izbegavaju da zaposle osobe sa invaliditetom, što zbog neodgovarajuće kvalifikacije, što zbog toga što im je lakše da plate penale nego da radno mesto prilagođavaju njihovim potrebama. To je posebno izraženo u javnim institucijama za koje važi i Zakon o zabrani zapošljavanja, ali to u slučaju OSI ne bi trebalo da bude problem – kaže Ivanović.

On je objasnio da osobe sa invaliditetom ne žele da primaju socijalnu pomoć, već žele da rade i budu korisni članovi svoga društva. Ivanović je pri tom naglasio da inostrane firme imaju sasvim drugačiji stav po ovom pitanju, kao i da nastoje da uposle osobe sa invaliditetom shodno svojim mogućnostima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор