Zajmovi IBRD za restrukturiranje preduzeća i katastar

made-in-germany-rs-bank

Zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) omogućiće Srbiji da se finansijski teret restrukturiranja preduzeća odloži za pet do sedam godina, ali i da se ova preduzeća dovedu u stanje da mogu trajno da funkcionišu na tržištu.

Sporazumom o zajmu sa IBRD za razvoj i restrukturiranje preduzeća „SOE-DPL“, predviđeno je da se Srbija zaduži kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 88,3 miliona eura na period trajanja od 20 godina, sa grejs periodom od osam godina. Kamatna stopa je šestomesečni euribor plus varijabilna marža koja trenutno iznosi 0,60 procenata.

Obrazlažući u parlamentu ovaj sporazum, ministar finansija Dušan Vujović je objasnio da će zajam pod vrlo povoljnim uslovima finansiranja, omogućiti da se prvo odgovori na sva strukturna pitanja vezana za procese privatizacije i stečaja, a drugo da se taj finansijski teret prebaci za pet do sedam godina u budućnost, prenosi agencija „Tanjug“.

– Cilj ovog zajma je da podrži i finansira jednokratne troškove restrukturiranja preduzeća. To su troškovi sa kojima se ova preduzeća pravno dovode u stanje da mogu da funkcionišu na tržištu. Neka od njih će naći nove vlasnike i novo mesto na tržištu, a neka će morati da prođu kroz stečaj i da u tom procesu nađu rešenje. Treće je da se otpišu potraživanja koja nisu naplativa – objasnio je Vujović i dodao da dopunska komponenta jeste plaćanje otpremnina radnika.

Na dnevnom redu Skupštine Srbije je još jedan sporazum sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj o zajmu za projekat unapređenja zemljišne administracije u Srbiji. Ministar finansija je rekao da ovaj projekat podržava reformu katastra u Srbiji i njegovo dovođenje u sklad sa najsavremenijim svetskim dostignućima. Po njegovim rečima, sa stanovišta katastra, sprovođenjem ovog projekta vlada će za relativno mala sredstva dovesti Srbiju na nivo najrazvijenijih zemalja i najuređenijih zemalja u svetu.

Ovim sporazumom o zajmu predviđeno je da Srbija od IBRD za projekat zemljišne administracije dobije pozajmicu od 36,2 miliona eura. Period trajanja zajma je 15 godina, pri čemu je grejs period četiri godine, a kamatna stopa je šestomesečni euribor plus varijabilna marža koja trenutno iznosi 0,40 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор