Rast privatnog sektora u Nemačkoj

made-in-germany-rs-statistika-grafikon

U Nemačkoj je u junu rast privatnog sektora bio veći od očekivanog, što se može tumačiti kao nagoveštaj privrednog ubrzanja u drugom tromesečju, nakon rasta privrede od 0,3 posto u prvom kvartalu.

Po preliminarnim podacima finansijskog informacionog servisa „Markit“, zbirni Indeks menadžera nabavke, koji objedinjuje industriju i usluge, što je više od dve trećine privrede, vredeo je u junu 54,0 boda, u odnosu na 52,6 koliko je iznosio u maju, ostajući tako 26 meseci za redom iznad praga od 50 bodova, koji deli zonu rasta aktivnosti od zone pada.

Podindeks koji meri aktivnost samo prerađivačkog sektora povećan je u junu na 51,9 bodova sa 51,1 iz maja, dok su analitičari prosečno predviđali 51,3 boda. Podindeks uslužne delatnosti popeo se u junu na 54,2 boda, uprkos tome što su analitičari očekivali da ostane na stabilnom nivou od 53,0 boda iz maja, prenosi agencija „Rojters“.

Glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson smatra da se nakon rasta nemačkog BDP-a od 0,3 posto u prvom kvartalu, u drugom tromesečju može očekivati još bolji rezultat. On je ipak dodao da uslove ekonomske aktivnosti Nemačke opterećuju neizvesnosti oko Rusije i Grčke, kao i rastuća konkurencija zemalja koje ostvaruju dinamični rast, poput Španije i Irske.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор