Sektor usluga pokreće privredu Nemačke

made-in-germany-rs-nemacka-zastava02

U Nemačkoj je tokom februara sektor usluga zabeležio povećanu dinamiku u odnosu na očekivanu, što je dovelo do ubrzanja aktivnosti celog privatnog sektora.

Ovakva situacija takođe je doprinela i snažnom rastu celokupne nemačke ekonomije u prvom kvartalu tekuće godine, prenosi agencija „Rojters“.

Kako pokazuju “fleš” rezultati istraživačke kompanije „Markit“, takozvani indeks menadžera nabavke (PMI), koji objedinjuje usluge i industriju, u februaru je iznosio 54,3 boda, za razliku od 53,5 bodova koliko je bio izračunat u januaru, a to je ujedno bio i njegov najviši registrovani nivo od jula 2014. godine. Na toj skali, vrednost od 50 bodova razdvaja recesiju od zone ekonomskog rasta.

Glavni motor Nemačkog rasta bila je uslužna delatnost, uz odgovarajući podindeks od 55,5 bodova, prema 54,0 u januaru, mada je konzenzus stručnjaka prognozirao 54,2 poena. Podindeks koji meri nivo aktivnosti prerađivačkog sektora u februaru je ostao na nepromenjenom nivou od 50,9 bodova iz januara, dok su analitičari u proseku predviđali porast na 51,5 bodova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор