Na prodaju „FAP“ i “Krušik plastike“

made-in-germany-rs-pare-kofer.jpg

Agencija za privatizaciju objavila je javne pozive za prodaju još dva srpska preduzeća – “Fabrike automobila Priboj” (FAP) i “Krušik plastike AD” iz Osečine.

Prema javnom pozivu, budući strateški partner FAP-a će sa Republikom Srbijom osnovati novo privredno društvo. Minimalni ulog investitora iznosi najmanje milion eura u novcu, uz još pet miliona eura u stvarima ili u novcu, dok će ulog Srbije predstavljati deo imovine FAP-a koju je država stekla zamenom potraživanja za vlasništvo.

Opština Priboj sprema se za dolazak partnera, koji bi trebalo da oživi i fabriku i grad. Odlukom tamošnje gradske Skupštine osnovano je Društvo sa ograničenom odgovornošću “Industrijski parkovi”, čiju imovinu čine zemljište i pogon “Preseraja”, u Manovića Polju uz reku Uvac i granicu sa Bosnom i Hercegovinom. Inače, ovde su 1984. godine izgrađene hale na 45.000 kvadrata i to je najvredniji deo FAP-a.

– Država nam je ustupila “Preseraj”, a osnovna delatnost društva “Industrijski parkovi” biće iznajmljivanje nekretnina. Uskoro, uz pomoć države, započinje i adaptacija objekata, kako bi se prilagodili svetskim standardima u proizvodnji automobilskih delova i kamiona – obašnjava predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, prenose “Večernje novosti”.

Rvović ističe da ovakav model industrijskih parkova već uspešno posluje u Subotici, pa je namera da se nešto kasnije slično uradi i sa ostalim pogonima „FAP-a“, koji će biti ponuđeni drugim investitorima, uz još neke nesolventne fabrike, a sve zato da ekonomija grada Priboja ne bi zavisila samo od jedne fabrike.

U glavnoj fabrici kamiona nalazi se 740 radnika, dok ih u četiri „FAP-ova“ zavisna preduzeća ima daleko manje. U ovoj fabrici je do petka, još jednom boravila ekipa inžinjera kompanije “Sisu” iz Finske, sa kojom je u maju prošle godine Vlada Srbije potpisala memorandum, nakon blokade pruge Beograd-Bar od strane nezadovoljnih radnika i dolaska srpskog premijera Aleksandra Vučića u taj grad.

U javnom pozivu za prikupljanje ponuda i nadmetanje za kupovinu kapitala preduzeća “Krušik plastike” navodi se da je na prodaju paket akcija koji predstavlja 93,96 posto ukupnog kapitala tog preduzeća, čija procenjena vrednost iznosi 843.299,70 eura.

Kako navode u Agenciji za privatizaciju, prijave za učešće na tenderu svi zainteresovani mogu podneti najkasnije do 6. aprila, a dužni su da uplate depozit za učešće u nadmetanju, u iznosu od 84.329,97 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор