Pad poverenja u nemačku privredu

made-in-germany-rs-industrija-masina

Poverenje investitora u Nemačkoj nastavlja pad deveti uzastopni mesec, u vreme rasprava oko ekomonskih posledica globalne finansijske krize.

Kako je pokazala anketa Centra za evropska ekonomska istraživanja „ZEW“, indeks poverenja investitora, koji izračunava institut „ZEW“ smanjen je tokom ovog meseca za 1,7 poena na 6,9 poena, prenosi agencija „Tanjug“.

Pad poverenja u ovom mesecu ipak je manji u odnosu na prošlomesečni, kao i u odnosu na očekivanja analitičara koji su učestvovali u anketi agencije „Dau Džons njusvajers“ i koji su prognozirali da će ovaj indeks iznositi pet poena.

– Još uvek vlada velika neizvesnost u ekonomskom okruženju, a i dalje postoji opasnost od posledica sankcija uvedenih Rusiji od strane Unije. Prisutna je neizvesnost zbog referenduma za nezavisnost Škotske, dok ekonomija evrozone nastavlja da beleži razočaravajuće rezultate – navodi predsednik instituta „ZEW“ Klemens Fuest.

Centar za evropska ekonomska istraživanja „ZEW“ formira indeks poverenja investitora na osnovu odgovora analitičara i investitora o njihovoj trenutnoj proceni ekonomske situacije u Nemačkoj i njihovim očekivanjima za predstojeće mesece. Podindeks koji meri stav tržišnih aktera o trenutnoj privrednoj situaciji u Nemačkoj, oštro je pao za čak 18,9 poena na 25,4 poena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор