Pad poverenja investitora u Nemačkoj

made-in-germany-rs-investiranje

Poverenje investitora u Nemačkoj u aprilu je palo po prvi put u poslednjih šest meseci, ukazujući na slab globalni rast i njegov uticaj na raspoloženje ulagača.

Indeks poverenja investitora, kog izračunava Nemački ekonomski institut ZEW, snižen je ovog meseca za 1,5 poena, na 53,3 poena, razočaravši analitičare koji su prognozirali njegov rast na 55,3, prenosi agencija „Frans pres“.

– Nemačka ekonomija je u dobrom stanju. Stabilno tržište rada i plate u porastu jačaju poverenje i podstiču domaću potrošnju. Ipak, trenutna slabost svetske ekonomije utiče na izvoz i umanjuje verovatnoću daljeg jačanja nemačke privrede – objasnio je Klemens Fist, predsednik Instituta ZEW.

Kretanja u priveredi Nemačke puno zavise od izvoza automobila i industrijskih mašina. U poslednjem tromesečju BDP Nemačke porastao je za relativno solidnih 0,7 procenata u odnosu na tromesečje koje mu je prethodilo.

ZEW formira ineks poverenja investitora na osnovu mišljenja i odgovora analitičara i investitora na pitanja o trenutnoj privrednoj situaciji u Nemačkoj, kao i na osnovu očekivanja za predstojeće mesece. Podindeks koji meri trenutnu ekonomsku situaciju porastao je u aprilu za 15,1 poen na 70,2 poena, što je najviši nivo zabeležen od jula 2011. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор