Skrining „Životne sredine“ počeo u Briselu

made-in-germany-rs-zivotna-sredina

U Briselu je danas počeo eksplanatorni skrining za poglavlje 27 koje se odnosi na kvalitet vazduha, zaštitu od buke, upravljanje otpadom, zaštitu prirode, hemikalije, kontrolu industrijskog zagađenja i upravljanje rizikom i klimatske promene.

Skrining će trajati do petka, 19. septembra, a delegaciju Srbije predvodi šef pregovaračke grupe, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović. U uvodnom govoru ona je naglasila da proces evropskih integracija predstavlja suštinski prioritet za Vladu Srbije.

– U potpunosti je prepoznata kompleksnost i značaj ovog pregovaračkog poglavlja, kao i činjenica da je usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU u ovoj oblasti jedan od najzahtevnijih zadataka procesa evropskih integracija. S tim u vezi, od 2009. godine je preduzet niz konkretnih mera u cilju usaglašavanja našeg zakonodavnog i institucionalnog okvira sa normama i standardima EU – rekla je Božović, a prenosi agencija „Tanjug“.

Ona je naglasila da pravne tekovine EU koje regulišu sektor životne sredine, nameću obavezu sprovođenja velikog broja reformi i značajna finansijska ulaganja, kako bi se uspostavila adekvatna administrativna struktura i dostigli standardi EU u ovoj oblasti. Po njenim rečima, Srbija je spremna da intenzivira procese usaglašavanja u oblasti životne sredine, jačanja administrativnih kapaciteta i sistemskog planiranja, u kontekstu predstojećih pristupnih pregovora u ovoj oblasti.

– Iz tog razloga, u prethodnom periodu, a posebno u prethodnih godinu dana, naša Pregovaračka grupa otpočela je i inicirala niz aktivnosti usmerenih na sistematske pripreme za predstojeći pregovarački proces. Ove pripreme pre svega su usmerene na identifikaciju zahteva pravnih tekovina iz ove oblasti, procenu trenutnog stanja u Srbiji, utvrđivanje nedostataka, sa ciljem što boljeg planiranja i prioritizacije neophodnih mera i aktivnosti – rekla je ministarka..

Božović je izrazila očekivanje da će srpski pregovarački tim u narednih pet dana biti u mogućnosti da dobije dodatne informacije i smernice koje će mu pomoći, ne samo da se adekvatnije pripremi za pregovore, već prvenstveno da unapredi proces usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU u datoj oblasti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор