Za usklađivanje sa zakonom EU o zaštiti životne sredine 10,6 milijardi eura

made-in-germany-rs-eu

Troškovi usklađivanja zakona Srbije sa zakonom EU u oblasti zaštite životne sredine, procenjuju se na 10,6 milijardi eura, najavljeno je prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije (PKS), uz napomenu da se potpuno usklađivanje očekuje do 2030. godine.

Na sastanku predstavnika Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, PKS i privrednika Srbije, ocenjeno je da u pregovorima sa EU, poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine, predstavlja jedno od najsloženijih i najzahtevnijih, prenela je agencija „Beta“.
Ministarstvo energetike pozvalo je privrednike da pripreme projekte i unesu ih u „Slap bazu“ (www.slap.skgo.org), kako bi ministarstvo moglo da planira sredstva za njihovu realizaciju. Kako je tom prilikom rečeno, projekti će se finansirati iz evropskih fondova, od bilateralnih donacija, međunarodnih organizacija, banaka i iz budžeta Srbije ili lokalnih samouprava.

Olja Stanić Marić iz Ministarstva je objasnila da prilikom konkurisanja za realizaciju projekata, privrednici moraju imati vlasništvo nad zemljištem, „treba da budu spremni da će im po nekad biti potrebno kofinansiranje, kao i pojedine dozvole, ali i da moraju biti posvećeni realizaciji projekta“. Kako je naglasila, ne postoji način da gradovi i opštine direktno dobiju sredstva iz različitih fondova, već je neophodno da sarađuju sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Dušanka Samardžić, savetnica predsednika PKS rekla je da privrednici nisu sposobni da sami finansiraju projekte, i da im je zato potrebna stručna pomoć Komore prilikom praćenja poziva, odgovaranja na aplikacije, pravovremenog kandidovanja i učešća.

Samardžićeva je objasnila da PKS učestvuje i u praćenju programa EU namenjenih jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (COSME), čija je vrednost procenjena na 2,3 milijarde eura, kao i programa razvoja naučnotehnoloških inovacija (HORIZON), za period od 2014. do 2020. godine, sa vrednošću od oko 80 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор