Nemci grade postrojenje u Kruševcu

Vlada Nemačke će posredstvom KFW banke, finansirati izgradnju Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, vrednosti 23,8 miliona evra, od čega 95 odsto predstavlja donacija.

made-in-germany-rs-kfw-bank
Kako javlja „Tanjug“ ugovor o izgradnji fabrike nedavno je potpisan između lokalne samouprave i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Tim povodom danas je u kruševačkoj gradskoj upravi održana prezentacija na kojoj su predočeni tehnički detalji projekta.

Drektor JKP „Vodovod“ Kruševac, Milutin Tasić napomenuo je da je program startovao počtkom jula ove godine i da bi izgradnja fabrike trebalo da bude završena za 39 meseci.

– Grad Kruševac je imao obavezu da pripremi zemljište koje se nalazi na severnoj obilaznici. Sada smo u postupku utvrđivanja javnog interesa, nakon čega sledi postupak eksproprijacije zemljišta za obezbeđivanje parcele od 4,7 hektara – objasnio je Tasić i dodao da će posle toga biti raspisan predkvalifikacioni postupak i tender, a 5 odsto vrednosti projekta, oko 1,2 miliona evra finansiraće lokalna samouprava i JKP „Vodovod“ iz kreditnih sredstava.

Predstavnik Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zoran Lakićević precizirao je da program ukupne vrednosti oko 60 miliona evra obuhvata tri grada, Kruševac, Vranje i Užice, a da je u planu i novi u kome će učestvovati šest gradova srednje veličine. Taj program kojim će biti rešavano pitanje sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda, prema njegovim rečima, trebalo bi da počne da se realizuje za godinu dana. Vrednost novog programa će se kretati od 90 do 110 miliona evra.

made-in-germany-rs-kfb-logo

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор