Nemci se protive negativnim kamatama

made-in-germany-rs-ezb

Evropska centralna banka (ECB) kritikovana je od strane nemačkih vlasti zbog politike negativnih kamatnih stopa, koja primorava banke da naplaćuju klijentima proviziju na visoke iznose deponovanog novca.

Saopštenje „Komercbanke“, jedne od najvećih nemačkih banaka, da će početi sa naplatom provizije klijentima sa visokim iznosima na računima, izazvalo je u Nemačkoj bes velikog dela javnosti, jer se u toj zemlji štednja smatra posebnom vrlinom.

U saopštenju „Komercbanke“ navodi se da ova mera neće važiti za klijente sa manjim depozitima, već će se samo odnositi na velike korporativne klijente koji na svojim računima drže preko deset miliona eura. Međutim, stručna javnost u Nemačkoj strahuje da je samo pitanje vremena kada će mera pogoditi i klijente sa manjim depozitima, kao i mala porodična preduzeća.

Kako piše agencija „Frans pres“, glavna ideja koja se krije iza junske odluke ECB da uvede negativnu kamatnu stopu jeste podsticanje kreditiranja u eurozoni, u čijoj je ekonomiji zasnovanoj na bankarskom sektoru, hronično nizak nivo kredita obično tumačen kao ključna prepreka za širi oporavak bloka.

Zbog toga je ECB odlučila da smanji svoje kamate na depozite drugih banaka u iznosu od minus 0,10 posto, kako bi kaznila banke koje prekomernu likvidnost deponuju kod centralne banke radi sigurne dobiti putem kamate, umesto da ta sredstva usmere u investicije. Ovakva odluka trebalo je da ohrabri banke na veće pozajmljivanje novca privatnom sektoru. ECB je u tom pogledu ponovo snizila kamatu na depozite u septembru, ovaj put na minus 0,20 posto.

Tim povodom Luc Gebel, šef fedaracije „ASU“, koja okuplja porodična preduzeća je izjavio da su kaznene kamatne stope kruna neuspeha monetarne politike Nemačke, koja je od početka izbijanja krize učinila štednju izuzetno nepopularnom. Martin Vansleben, predsednik nemačke industrijsko-trgovinske komore „DIHK“ smatra da ECB-ova politika negativnih kamatnih stopa vrši dodatni pritisak na privredu, umesto da generiše dodatne investicije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор