Nemačka planira dodatne javne investicije

made-in-germany-rs-nemacka-zastava02

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble najavio je da do 2018. godine ova evropska zemlja planira dodatna javna ulaganja u iznosu od 10 milijardi eura, što će predstavljati doprinos privrednom rastu u EU.

– Predložicu vladi da u sledeće tri godine organizujemo dodatne javne investicije vredne 10 milijardi eura, uz ono što je već bilo predviđeno koalicionim ugovorom. Nemačka je pod pritiskom svojih međunarodnih partnera da dodatno podstiče svoju ekonomiju u oslabljenom privrednom okruženju, a ti dodatni izdaci neće dovesti u pitanje ispunjenje cilja da se nemačke javne finansije uravnoteže do 2015. godine – izjavio je Šojble na konferenciji za novinare u Berlinu, a prenosi agencija „Beta“.

On je objasnio da će Nemačka od 2015. godine moći da poveća izdatke u meri u kojoj se povećavaju i prihodi, kao i da postoji manevarski prostor za dodatne investicije. Po njegovim rečima, takva mogućnost je predviđena koalicionim ugovorom između partije konzervativaca (CDU/CSU) i socijaldemokrata (SPD).

Odgovarajuči na pitanje u koje sektore će te investicije ići, Šojble je istakao da će one biti usmerene na izgradnju, istraživanje i obrazovanje, koji predstavljaju prioritete, ali i u saobraćajnu infrastrukturu, navodeći konkretno železnicu, za koju će izdaci biti znatno povećani.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор