Folksvagen smanjio investicije za milijardu eura

made-in-germany-rs-volkswagen02

Nemački automobilski gigant „Folksvagen“ (VW) redukovao je za milijardu eura svoj investicioni plan za sledeću godinu, s obzirom da je na udaru skandala oko lažiranja merenja količine izduvnih gasova, koji će ga koštati više milijardi eura.

Nadzorni odbor nemačke kompanije saopštio je da će u 2016. godini potrošnju za postrojenja i opremu zamrznuti na 12 milijardi eura, odnosno za oko osam posto manje u odnosu na prethodni plan kojim je za ove namene bilo određeno oko 13 milijardi eura, prenosi agencija „Rojters“.

Vodeći evropski proizvođač automobila se trenutno bori sa najvećom poslovnom krizom u svojoj 78 godina dugoj istoriji, nakon što je u septembru priznao da je u SAD lažirao testove merenja emisije štetnih gasova kod dizel vozila. Folksvagen je ranije ovog meseca saopštio da je otkrio nedoslednosti i prilikom utvrđivanja nivoa emisije gasova i kod pojedinih vozila sa benzinskim motorom.

Po procenama analitičara, ovaj skandal će kompaniju koštati 40 milijardi eura ili čak i više, kako za kazne, tako i za obeštećenja po osnovu tužbi i popravki vozila.

– Poslujemo u neizvesnim i kolebljivim vremenima i odgovaramo na njih. Svaka investicija koja nije aspolutno potrebna biće otkazana ili odložena – izjavio je generalni direktor Folksvagena, Matijas Miler.

Najavljeno smanjenje potrošnje za kapitalne investicije prvo je u Folksvagenu od vrhunca finansijske krize iz 2009. godine, navodi „Rojters“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор