Nemačka će se više zadužiti u 2016.

made-in-germany-rs-pare-gomila

Nemačka agencija za upravljanje dugom najavljuje za narednu godinu veće zaduživanje države, kako bi se otplatili stari dugovi i pokrili troškovi prihvata velikog broja izbeglica.

Uprkos planu vlade u Berlinu da i dalje zadrži uravnotežen budžet, nemačka agencija planira da u 2016. godini emituje dužničke hartije u vrednosti do 214,5 milijardi eura, što je povećanje u odnosu na 186,5 milijardi eura vrednosnih hartija emiovanih u ovoj godini, navodi agencija “Rojters”.

– Plan za emitovanje duga je baziran na uravnoteženom budžetu. Vlada u Berlinu će emitovati veći obim državnih zapisa, jer će morati da otplati više starih dugova nego što je to učinila ove godine – izjavio je direktor agencije za upravljanje dugom Tamo Dimer.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble namerava da i u 2016. godini zadrži uravnotežen federalni budžet, što znači da nema potrebe za novim neto pozajmicama. Međutim, zvanični Berlin mora da nastavi da koristi tržišta kapitala, jer od prihoda koji se očekuju nije u mogućnosti da u potpunosti otplati stare kredite.

Uz to, za smanjenje ukupnog duga od 1.100 milijardi eura, neće biti korišćen ovogodišnji budžetski suficit, koji je veći od 6 milijardi eura. Umesto toga, vlada će ovaj novac iskoristiti da u 2016. godini plati kraktkoročne troškove nastale usled prihvata izbeglica, što će dovesti do toga, kako kaže Dimer, da će bruto kapitalni zahtevi biti viši, navodi “Rojters”.

Nemačka snosi ogroman deo tereta najveće izbegličke krize u Evropi od Drugog svetskog rata, jer će samo u ovoj godini u nju stići više od milion tražilaca azila. Po procenama ekonomskog instituta “DIW”, državna potrošnja na izbeglice porašće sa oko šest milijardi eura u 2015. godini na 15 milijardi eura sledeće, i na 17 milijardi eura u 2017. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор