U Drezdenu sastanak ministara i guvernera G7

made-in-germany-rs-g7

U Drezdenu će se ove nedelje sastati ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), kako bi razgovarali o stanju globalne ekonomije i finansijskim propisima.

Novinska agencija „Frans pres“ prenosi da je nemački ministar finansija Volfgang Šojble, pozvao u Drezden svoje kolege i guvernere iz Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Japana i SAD da bi razmenili mišljenja o trenutnoj privrednoj situaciji u svetu. Uz ministre i guvernere na najavljenom sastanku će učestvovati i brojni stručnjaci iz oblasti ekonomije i monetarne politike, najavio je Šojble za nemački radio „Dojčlandfunk“.

Kao novitet na predstojećem sastanku najavljeno je održavanje „simpozijuma“ na kojem će govoriti sedam vodećih svetskih ekonomista, uključujući i Nurijela Rubinija, Keneta Rogofa i Larija Samersa, a skupu će prisustvovati i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard, šef eurogrupe Jerun Dajselblum, predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi i komesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Pjer Moskovisi.

Najavljujući sastanak ministara finansija i guvernera G7, Šojble je naveo da će stanje privrede u Grčkoj svakako biti na dnevnom redu kao tema, ali da njeni problemi nisu nešto što G7 može da reši, već da to mora biti rešeno u Atini i Briselu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор