Najveći skok nemačke privrede za 2 godine

made-in-germany-rs-berza

Nemačka privreda je kao vodeća i najveća u Evropi, porasla u prvom tromesčju ove godine najbržim tempom za poslednje dve godine, prvenstveno zahvaljujući rastu investicija i potrošnje domaćinstava.

Prema desezoniranim podacima, u periodu januar-mart 2016. godine, nemački bruto domaći proizvod (BDP) je porastao za 0,7 procenata, saopštila je Savezna agencija za statistiku, (Destatis), potvrdivši svoje preliminarne procene date pre dve nedelje, prenosi agencija „Frans pres“.

Prema predstavljenim podacima, ovakav rast bio je znatno brži od rasta ostvarenog u prethodnom tromesečju, koji je iznosio 0,3 posto, a „pozitivni impulsi su došli pre svega sa strane domaće tražnje“, navodi se u saopštenju Destatisa.

U posmatranom kvartalu, naročiti rast od 2,3 posto zabeležile su investicije, pri čemu su ulaganja u opremu povećana za 1,9 posto, a u građevinski sektor za 2,3 posto, zahvaljujući blagim vremenskim prilikama. Privatna potrošnja povećana je za 0,4 posto, a javna za 0,5 procenata. Izvoz je porastao za 1 procenat, dok je uvoz porastao još više, za 1,4 posto, navodi se u saopštenju nemačke Savezne agencije za statistiku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор