Otvoren Vajfertov muzej pivarstva

made-in-germany-rs-pivo01

U staroj Vajfertovoj pivari u Pančevu nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman je juče svečano otvorio Muzej pivarstva Ðorđe Vajfert i tom prilikom poručio kako je ta pivara primer kako se u Evropi nekada sarađivalo, ali i kako se sada sarađuje.

Po njegovim rečima, Ðorđe Vajfert se obrazovao u Vajnštefanu u Nemačkoj, a pivo je u svojoj pivari koja je, kako je istakao, izraz “impresivne industrijske tradicije“, pravio po češkoj recepturi.

– Vajfert je spojio te dve tradicije i recepture koristeći lokalne srpske sastojke. Iz tog primera se može videti kako je funkcionisala ta saradnja, a ona i danas funkcioniše. Nedavno je osnovana Namčko – srpska privredna komora u Beogradu, u kojoj su aktivna nemačka, srpska i autrijska preduzeća koja zajedno rade na unapređenju privrednog razvoja Srbije – podsetio je Ditman, a prenosi agencija „Tanjug“.

Ditman je u Vajfertovoj pivari zakuvao svoje pivo uz pomoć dugogodišnjeg tehnologa i bivšeg direktora ove pivare Bratislava Stojanovića, prokomentarisavši da pravljenje piva u ovom regionu ima veoma dugu tradiciju, a posebno od kada su porodica i Đorđe Vajfert preuzeli pivaru, a posao proširili uz korišćenje novih tehnologija.

Siniša Janković iz udruženja građana Muzej pivarstva Ðorđe Vajfert, koje je obnavljalo staru pivaru, kaže da su radovi započeti pre manje od godinu dana, i najavio da će muzej od danas biti otvoren za posete svakog radnog dana od 10 do 18 sati.

– Želja nam je da do 2022. godine čitav kompelks stare Vajfertove pivare revitalizujemo i pretvorimo u multifunkcionalni prostor za profitne i neprofitne sadržaje, pre svega kulturne – rekao je Janković koji je zajedno sa Stojanovićem nemačkom ambasadoru uručio zahvalnicu za podršku u otvaranju muzeja.

U pančevačkom muzeju pivarstva trenutno se nalazi oprema stara više od 100 godina, uz velike bačve za proizvodnju piva, a planirano je da jedna prostorija bude opremljena kao soba Ðorđa Vajferta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор