U Svilajncu otvoren Prirodnjački centar

made-in-germany-rs-prirodnjacki-centar-svilajnac

Prirodnjački centar koji je otvoren u Sviljancu, sa naučno-izložbenim delom i “Dino parkom”, osmišljen je tako da kroz edukativne, naučne i turističke aktivnosti, nauku približi široj javnosti u Srbiji.

U atraktivnom Dino parku (Dinodville) na otvorenom, nalazi se 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini, od kojih je najveći model Diplodokusa, visok 11, a dugačak 20 metara. U centralnom delu ovog parka postavljen je model vulkana visine 10 metara, u koji će posetioci moći da uđu kako bi videli magmatske aktivnosti naše planete.

Naučno-zabavni park smešten je na površini od 15.000 kvadrata, dok je u prostoru zgrade Prirodnjačkog centra, veličine 3.000 kvadrata, smeštena stalna izložba sa četiri tematske celine: “Svet dinosaurusa”, “Geološki vremeplov”, “Svet minerala i stena” i “Biodiverzitet Srbije”. Izložene skelete dinosaurusa u prirodnoj veličini izradili su svetski priznati proizvođači iz Nemačke po uzoru na one u “Dinosaur parku” u Reburgu kod Hanovera. U Prirodnjačkom centru se nalaze i specijalizovane učionice namenjene naučno-istraživačkom radu, kao i multimedijalna sala sa 60 mesta, za emitovanje naučno-dokumentarnih sadržaja u 3D tehnologiji.

Ovaj grandiozan naučno-turistički projekat realizovan je uz pomoć Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Vrednost Prirodnjačkog centra, koji je počeo da se gradi u junu 2011. godine, iznosi 6,3 miliona eura, od čega je Evropska investiciona banka (EIB) obezbedila 6,1 milion, prenosi “Blic”.

Otvaranju Prirodnjačkog centra u Svilajncu prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport, predstavnici EIB, predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović, brojni gosti i prvi radoznali posetioci.

– Opština Svilajnac neće stati na ovom projektu koji je preživeo tri vlade i četiri ministra prosvete. To treba da znači da je projekat dobar, jer se ni jednog trenutka njegova realizacija nije dovela u pitanje – rekao je predsednik opštine Predrag Milanović i dodao da očekuje 100.000 poseta godišnje, što će znatno doprineti razvoju Svilajnca.

Prirodnjački centar je otvoren za posete svakoga dana od 10 do 18 sati, a cene karata su 500 dinara za odrasle i 350 dinara za decu.

Nova srpska naučno-turistička destinacija udaljena je od Beograda oko sto kilometara, toliko i od Niša, od Kragujevca 45, a od autoputa Beograd- Niš 6 kilometara. Pored Prirodnjačkog centra, turisti u ovom kraju mogu da posete i manastir Manasiju kod Despotovca, vodopad Lisine, Resavsku pećinu, Senjski rudnik-grad muzej, manastir Ravanicu kod Ćuprije, kao i turističke atrakcije u Jagodini – Zoo vrt, Akva park, veštački vodopad, Muzej voštanih figura i „Vivo“ šoping park.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор