Novi tržni centar Beogradu bi doneo saobraćajni kolaps

made-in-germany-rs-saobracaj-zastoj

Beogradska Opština Savski venac protivi se izgradnji “Plaza centra”, dve kule od 30 spratova i tržnog centra na parceli nekadašnje zgrade MUP-a, uništene u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Predsednik ove opštine Dušan Dinčić, uputio je gradonačelniku Beograda Siniši Malom dopis u kome obrazlaže zaključke dve saobraćajne studije, koje su radili Urbanistički zavod Beograd i nemačka konsultantska kuća „PTV“, a koje pokazuju da postojeća saobraćajna infrastruktura ne može da izdrži uvećanje kapaciteta.

– Izgradnjom bi došlo do drastičnog povećanja broja automobila u ulicama Kneza Miloša i Sarajevskoj, što bi značajno otežalo svakodnevno funkcionisanje Kliničkog centra Srbije, pre svega Urgentnog centra. Prilikom hitnih intervencija kojih je svakoga dana na stotine, svaki minut je važan, a hiljade novih automobila koji bi, prema proračunu samih investitora, stalno ulazili i izlazili iz tržnog centra, doveli bi do saobraćajnog zagušenja u najvažnijoj ulici za pristup Urgentnom centru – kaže Dinčić, a prenose „Večernje novosti“.

Po njegovim rečima, izgradnja još jednog tržnog centra, trećeg na samo nekoliko kilometara razdaljine, ne bi poboljšalo kvalitet života Beograđana i stanovnika Savskog venca.

– Izgradnjom ovih objekata biće otežan prevoz zbog prvorazrednog značaja koji ima ova gradska saobraćajna arterija. Izgubljeno vreme Beograđana u saobraćajnom zagušenju, u oba smera, biće nemerljivo – smatra predsednik opštine i poziva gradonačelnika da uloži maksimalan napor kako bi se izbegli mogući nerešivi problemi zbog izgradnje “Plaza centra”.

Građevinsko zemljište u Ulici kneza Miloša kupila je izraelska kompanija još 2007. godine. Od tada je u nekoliko navrata najavljivala da će na hektaru zemljišta izgraditi poslovno-stambeni kompleks. Po tom planu, “Beograd plaza” bi imala dva solitera, luksuzni hotel s pet zvezdica, a na vrhu nebodera nalazio bi se restoran sa pogledom na panoramu grada. Uz to je planirana i izgradnja velikog tržnog centra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор