Krsturska paprika konkuriše leskovačkoj

made-in-germany-rs-paprika

Iako se celi Ruski Krstur bavi poljoprivredom, ovo selo ipak uglavnom živi od uzgoja paprike, jer se čak 90 posto meštana bavi proizvodnjom tog povrća. Paprika je ove godine zasađena na čak 500 hektara, a najviše je crvene ajvaruše.

Vredni Krsturci su uveliko u poslu na njivama i u plastenicima, čak i po kišnom danu. U ataru ovog sela sve dobro raste, i kukuruz i pšenica i suncokret. Od plodne zemlje zavisi i oko sedamdeset zanatlija i preduzetnika, jer kako kažu, od samo jednog posla ne može da se živi, prenosi „RTS“.

Dušica Oroz iz Udruženja paprikara seća se kako se do pre nekoliko godina pakrika gajila „na leje“, a sada je, kaže, promenjen način proizvodnje ovog povrća, pa je sve i skuplje, ali i lakše. Ako ne na njivi, paprika raste u plastenicima u gotovo svakom dvorištu ovog sela. Proizvođač paprike Vladimir Raz kaže da se radi o nekom njihovom semenu paprike izmešanom tu u selu, kojem svi meštani najviše veruju.

– Napolju imamo dva i po jutra paprike, a u plastenicima ima tu 240 kvadrata paradajza i oko 300 kvadrata paprike. Donekle može da se živi od paprike, ali se ne može bog zna šta zaraditi – objašnjava Jaroslav Šabo.

Paprika je pre nekoliko godina udružila 75 ratara, a sada oni zajedno organizuju predavanja o proizvodnji, traže kupce, izvoze u Rusiju i BIH. Meštanin Mihajlo Fejdi ne sadi pariku, ali je od nje napravio uspešan biznis.

– Sasvim slučajno smo napravili ajvar. Od moje supruge sestra ga je odnela u Kulu. Njena komšinica je rekla kako je dobar ajvar i pitala da li može da ga kupi. I eto, sada je već četiri i po godine kako pravimo i prodajemo ajvar – priča Fejdi.

Unazad nekoliko godina Krsturci su svojoj paprici posvetili i manifestaciju „Dani krsturske paprike“, koja sve ljubitelje dobre trpeze poziva da posete Ruski Krstur sredinom avgusta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор