U Japanu sutra sastanak guvernera G7

made-in-germany-rs-g7

U Japanu će se sutra sastati ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), kako bi ukazali na ozbiljne razlike na planu monetarne politike, kao i da bi razgovarali o mogućnostima za ubrzanje usporene globalne ekonomije.

Dvodnevnom sastanku G7 u gradu Sendaj, severno od Tokija, prisustvovaće i američki ministar finansija Džejkob Lu i predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi. Očekuje se i da će direktorka MMF-a Kristin Lagard prisustvovati ovom sastanku, prenosi agencija “Frans pres”.

Japanu je, kao domaćinu samita, stalo do toga da obezbedi podršku svom stavu da su fiskalni podsticaji dobar način za podizanje rasta globalne ekonomije, u trenutku kada jačanje jena pogađa japanske izvoznike i ubrzava ekonomsko usporavanje Japana.

Rizik od potencijalne intervencije Tokija na tržištu sa ciljem obaranja vrednosti jena doveo je Japan u koliziju sa drugim članicama G7, poput SAD koje tvrde da jen nije previše jak, navodi francuska agencija.

Grupa sedam najrazvijenijih država sveta, kojoj pripadaju i Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka i Italija, iskoristiće ovonedeljni sastanak kako bi izradila strategiju za očuvanje globalne ekonomije od recesije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u aprilu snizio projekciju rasta globalne ekonomije, i to po treći put za šest meseci, jer je usporavanje Kine i drugih tržišta u razvoju povećalo bojazan da najgore tek dolazi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno poručila da zvanični Berlin već radi svoj deo posla kako bi vratio globalnu ekonomiju na staze rasta. Pri tom je ukazala na to da je prošlogodišnji dolazak milion izbeglica i migranata u ovu zemlju, podigao privrednu aktivnost.

Francuska agencija navodi i da bi se referendum Velike Britanije o njenoj budućnosti u Evropskoj uniji, takođe mogao naći na agendi sastanka G7.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор