„Srbijašume“ kod Kraljeva grade mrestilište pastrmki

made-in-germany-rs-ribnjak

Kraj čistog i bistrog toka Tolišničke reke, podno planine Čemerno kod Kraljeva, privode se kraju radovi na izgradnji velikog mrestilišta za pastrmke, u kome će se godišnje proizvoditi oko milion komada mlađi te autohtone vrste ribe.

Kako je objasnio Milutin Đorđević, izvršni direktor javnog preduzeća „Srbijašume“, u ovu investiciju država i „Srbijašume“ će uložiti, po pola, oko 35 miliona dinara. Po njegovim rečima, računica za ovaj projekat i njegovu realizaciju je prilično jasna, jer samo jedan komad ove riblje mlađi, težine dvadesetak grama, košta oko 40 dinara, piše „Politika“.

– Za poribljavanje reka i potoka u parkovima prirode kojima „Srbijašume“ gazduju godišnje se izdvaja prilična suma novca. Zato planiramo da ubuduće polovinu, odnosno oko 500.000 komada mlađi iz ovog mrestilišta puštamo u planinske reke, dok bi polovinuprodavali na tržištu, za šta bi godišnje trebalo da se dobije oko 20 miliona dinara – objašnjava Đorđević i dodaje da to nije jedini prihod preduzeća, jer ribarima već prodaju dozvole za pecanje na rekama koje su ranije poribili, pa i tu očekuju porast prihoda.

Pored toga, planirano je da ovo mrestilište, koje se gradi po svim tehničkim i tehnološkim standardima, bude i naučni mikrocentar, nastavna baza za studente biološke, veterinarske i poljoprivredne struke.

Božimir Pendić iz kraljevačkog ogranku „Srbijašuma“, navodi dobre rezultati ranijeg investiranja u lovište na planini Stolovi, gde je ograđeno oko 120 hektara zarad uzgoja divokoza. Kako kaže već sada tamo ima oko pedesetak primeraka ove divljači.

– Zato ćemo uskoro pristupiti realizaciji projekta za lovište i na planini Troglav, gde planiramo da ogradimo oko 400 hektara za uzgoj divljih svinja. U to će biti uloženo oko 20 miliona dinara – najavljuje Pendić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор