Suficit budžeta Nemačke 21,1 mlrd. €

made-in-germany-rs-pare-gomila

Nemačka je za prvih šest meseci ove godine zabeležila rekordni suficit budžeta od 21,1 milijarde eura, što predstavlja 1,4 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove evropske zemlje.

Uprkos pozivima partnera iz Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) upućenih Nemačkoj da poveća potrošnju na investicije u infrastrukturu, zvanični Berlin kaže da će se držati svoje politike štednje kako bi ostvario cilj i uravnotežio budžet.

– Nemački ministar finansija Volfgang Šojble želi da pokaže Evropi da Berlin čini ono što savetuje i drugima. Nedostatak investicija u ekonomiji je ogroman, a vlada ipak beleži ogroman suficit. To nema smisla, potrebna je veća fleksibilnost, ali fleksibilnost nije u nemačkoj krvi – kaže glavni ekonomista banke “ING” Karsten Brzeski.

Francuski ministar privrede Emanuel Makron kaže da je Nemačka otišla predaleko sa štednjom, smatrajući da ona može da pogreši i “preuravnoteži” svoj budžet.

Francuska, koja je posle Nemačke druga po veličini ekonomija eurozone, bori se da snizi deficit svoga budžeta u okvire koje propisuje EU od 3 posto BDP-a, dok je Nemačka prošle godine imala budžetski suficit od 500 miliona eura, prvi put od 1969. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор