Izvoz nemačkog lakog oružja na Bliski istok uvećan 32 puta

made-in-germany-rs-oruzje

Nemački izvoz lakog naoružanja i municije u zemlje Bliskog istoka i arapski region porastao je u prvoj polovini 2015. godine za 7,9 miliona eura, što je gotovo 32 puta više nego u istom periodu prošle godine.

Prema navodima nemačkog lista “Bild am Sonntag”, koji se poziva na informacije dobijene od nemačkog Minsiatrstva ekonomije, za povećanje nemačkog izvoza lakog naoružanja saznalo se nakon što su predstavnici nemačke partije „Levi“ uputili zvaničan zahtev Ministarstvu za dostavu informacija.

U odgovoru Ministarstva ekonomije je navedeno da je nemački izvoz lakog naoružanja za prvu polovinu 2014. godine iznosio oko 246 hiljada eura, dok takav pokazatelj za isti period ove godine iznosi 7,9 miliona eura. U odgovoru je naznačeno da je reč o izvozu ne samo lakog naoružanja, već i njegovih delova i municije, javlja Sputnjik.

Jan van Aken, vojni ekspert partije „Levi“, iskritikovao je politiku ministra ekonomije i zamenika kancelarke, Zigmara Gabrijela.

– Ministar ekonomije Gabriel lako kritikuje lako naoružanje, ali ne obustavlja njegov izvoz na Bliski istok usred građanskog rata i kršenja ljudskih prava u regionu – kaže Jan van Aken, a prenosi “Bild am Sonntag”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор