Ovogodišnji rod voća u Srbiji veći za 20%

made-in-germany-rs-sadnice-voca

Rod svih vrsta voća u Srbiji će ove godine biti veći za 10 do 20 procenata, u odnosu na prošlogodišnje rezultate, a rekordan prinos zabeležen je kod jabuke.

Po navodima Kolinde Hrehorović, rukovodioca Grupe za voće, povrće i alkoholna pića Ministarstva poljoprivrede, podaci sa terena govore da je berba jagode, trešnje, višnje i kajsije završena, dok se berba nektarine, breskve, maline, kupine i borovnice privodi kraju, odnosno obavljena je na više od 95 posto površina.

– U toku je intenzivna berba jabuke, kruške, šljive i leske. Trenutno stanje zasada jabuke ukazuje da će ovogodišnji rod dati rekordan prinos od oko 350.000 tona. Ostvareni prosečan prinos jabuke veći je u odnosu na prošlu godinu, i bio bi i viši da izuzetno toplo vreme u julu i avgustu nije doprinelo smanjenju prinosa, naročito u zasadima koji se ne navodnjavaju. Štete se pre svega manifestuju u manjoj krupnoći ploda, otpadanju ploda pred berbu i ožegotinama na plodovima pojedinih osetljivih sorti, čime je umanjen opšti kvalitet – objasnila je Hrehorovićeva, a prenosi agencija “Tanjug”.

Ona je rekla da je do sada obrano i oko 70 posto ukupnih površina pod kruškom, kao i da se očekuje veći rod i bolji kvalitet plodova u odnosu na prošlu godinu. Takođe se očekuje i značajno bolji rod i kvalitet dunje, čija je berba započela. Rod kajsije i šljive u ovoj godini je lošiji u odnosu na prošlu godinu za oko 30 posto, navodi Hrehorovićeva, a razlog za to su prošlogodišnje padavine, bolesti sušenja grana nakon cvetanja, opadanje lisne mase i nespremno ulaženje u zimu.

– Berba breskve i nektarine je praktično završena uz veće prinose u odnosu na prošlu godinu. Rod višnje je na nivou prošlogodišnjeg, a kvalitet ploda se ocenjuje kao izuzetan, sa sadržajem suve materije do čak 22 posto. Rod maline u odnosnu na prošlu godinu je veći i nalazi se na nivou višegodišnjeg proseka, odnosno na oko 66.000 tona, sa površina od oko 11.000 hektara i prosečnim prinosom po hektaru od 6 tona, što je za 7,2 posto više u odnosu na 2014. godinu – kaže Hrehorovićeva.

I ovogodišnje površine pod jagodama u pojedinim regionima su povećane, pa se očekivao i veći rod. Međutim, zbog padavina u vreme berbe, smanjen je rod u odnosu na prošlu godinu. Hrehorovićeva kaže i da je započeta berba oraha, čiji se kvalitet i količina roda očekuje na nivou prošle godine. Trenutno je obrano oko 30 posto površine predviđenih za berbu lešnika i očekuje se rod na nivou prošle godine uz bolji kvalitet ploda, najavljuje rukovodioc Grupe za voće, povrće i alkoholna pića Ministarstva poljoprivrede.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор