Nemačke kompanije zadovoljne

made-in-germany-rs-fabrik
Fabrike iz Kine seliće u Srbiju

Nemačke kompanije koje posluju u Srbiji zadovoljne su i „gotovo sve“ planiraju neke reinvesticije, izjavio je direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji, Martin Knap i najavio da pojedine nemačke kompanije planiraju preseljenje svoje proizvodnje iz Kine, prenosi Beta.

– Radimo sve što možemo, i mislim da će uskoro doći do promene. Već su nam se javile neke kompanije koje imaju pogone u Kini, gde je jeftina radna snaga, ali iz koje transport robe traje dugo i zato je Srbija zanimljiva, jer se nalazi blizu srca Evrope – rekao je Knap na seminaru „Mogućnost saradnje lokalnih samouprava i stranih privrednih komora“ održanom u Vrdniku na Fruškoj gori.

Martin Knapp

Martin Knapp

Prema njegovim rečima, učešće nemačkog kapitala u privredi Srbije znatno je manje nego u nekim drugim zemljama. U 2013. godini, od oko 40 velikih kompanija koje su došle u Srbiju, samo pet je iz Nemačke, s kapitalom od pet odsto u odnosu na ukupni kapital tih projekata. U poslednjoj deceniji je oko 30 nemačkih kompanija došlo u Srbiju i zaposlilo oko 14.000 ljudi, naveo je Knap.

Direktorka Francusko-srpske privredne komore, Sanja Ivanić najavila je da će u 2014. godini biti održan niz konferencija u šest velikih gradova Francuske, na kojima će biti predstavljeni investicioni potencijali Srbije.

Predstavnik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije Vladimir Grišin rekao je da su ruske kompanije najviše zainteresovane za sektor energetike, poljoprivredu, mašinsku industriju, preradu drveta i turizam. On je dodao da Srbija i Rusija imaju potpisanih 19 sporazuma na nivou regionalnih privrednih komora, ali je ocenio da to nije dovoljno iskorišćeno i da bi trebalo iz samih regiona da bude više inicijative.

Izvršna direktorka Srpsko-azerbejdžanske privredne komore Natalija Popesku rekla je da je ta zemlja, čija je ekonomija u velikom usponu, zainteresovana za ulaganje u poljoprivredu, prehrambenu industriju, zdravstveni turizam i ugostiteljstvo u Srbiji. Kako je rekla, u pitanju su uglavnom manje investicije od nekoliko miliona evra, ali ima i velikih kompanija koje traže nova tržišta.

Šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja ambasade Slovačke Jan Štark izjavio je da su kompanije iz te zemlje zainteresovane za energetiku i za mašinsku industriju, a posebno za proizvodnju vagona, elektroopreme, kao i za tekstilnu proizvodnju.

Seminar „Mogućnost saradnje lokalnih samouprava i stranih privrednih komora“ organizovao je Fond za podršku investicijama Vojvodine (VIP fond). Direktor tog fonda Aleksandar Stojkov objasnio je da je cilj bio da se omogući lokalnim samoupravama da stupe u direktan kontakt sa stranim privrednim komorama.

 

(picture credit mueritz)

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор