Knap pozvao nemačke investitore da ulažu u Srbiju

made-in-germany-rs-de-rs-zastave

Predsednik Nemačke privredne komore u Beogradu Martin Knap danas je pozvao nemačke privrednike da investiraju u Srbiji i tom prilikom im poručio da mogu računati na pomoć Nemačke privredne komore.

Po njegovom mišljenju, Srbija ima potencijal da bude u istoj kategoriji zemalja kao što su Mađarska, Češka, Poljska ili Slovenija, mada mora još mnogo toga da se uradi kako bi postigla taj cilj.

– Poruka potencijalnim nemačkim investitorima je da dođu i pogledaju. Sve ćemo im pokazati, a Nemačka privredna komora u Beogradu će im pomoći kako bi mogli da odluče da li će investirati u ovoj zemlji – rekao je Knap, a prenosi agencija „Tanjug“.

On je objasnio da su nemački investitori u našoj zemlji generalno zadovoljni, posebno stručnom, odanom i vrednom radnom snagom, ali da se žale na javni sektor i birokratiju i politiku koja često nije predvidljiva. Po njegovim rečima, prioritet za Vladu Srbije bi trebalo da bude usvajanje i, što je najvažnije, sprovođenje novih zakona koji će doprineti poboljšanju poslovne klime, kao i borba protiv birokratije. Srpskoj Vladi Knap poručuje da „uz primenu prave ekonomske politike, odluči u kojoj će ligi Srbija igrati kada se priključi EU“.

Ocenjujući dvodnevnu posetu srpskog premijera Aleksandara Vučića Berlinu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, Knap je istakao da će ona dodatno pomoći daljem unapređenju bilateralnih ekonomskih odnosa dveju država.

– Dobri politički odnosi uvek su dobri i za ekonomske odnose, ali ekonomija ne prati politiku. Na primer, kancelarka Merkel ne može da naredi ni jednom preduzeću da investira u Srbiji ili bilo gde drugde. Borba širom sveta za investicije nezavisna je od političkih događaja. U ovom slučaju veoma je važno da se za Srbiju čuje u Nemačkoj i da poslovni ljudi budu svesni da je Srbija evropska zemlja u koju mogu da investiraju i u kojoj „uslovi nisu tako loši“ – objasnio je Knap.

On je takođe napomenuo da su Srbiji u ovom trenutku najpreče investicije, ne samo strane, već i domaće, jer nema velike razlike između lokalnih i stranih investitora. Kako je naglasio, svi oni traže dobre uslove za ulaganje i prilike da posluju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор