Robotičari iz Subotice na takmičenju „Eurobot 2014.“

made-in-germany-rs-eurobot-2014

Tim mladih robotičara iz Subotice učestvovao je na međunarodnom takmičenju iz oblasti robotike „Eurobot 2014.“ u nemačkom gradu Drezdenu, a sve zahvaljujući pomoći ogranka kompanije „Simens“ u Srbiji, prenosi agencija „Tanjug“.

Nakon što su se kvalifikovali za ovo takmičenje, a odlazak im bio neizvestan zbog nedostatka finansija, „Simens“ je mladim robotičarima nadoknadio troškove smeštaja i hrane tokom trajanja takmičenja, čime je omogućio da tim Srbije ode na takmičenje u punom sastavu i predstavi se u konkurenciji velikog broja zemalja, saopšteno je iz ove kompanije.

– Siemens d.o.o. Beograd je kompanija koja se trudi da doprinese edukaciji i razvoju mladih, kao i uvođenju tehnoloških inovacija u njihov svakodnevni život. Sa tim ciljem sprovodimo brojne programe i sarađujemo sa školama, univerzitetima, edukativnim centrima i veoma nam je drago što smo bili u mogućnosti da finansijski podržimo ove mlade i talentovane mladiće – istakla je Jovana Žuržin, rukovodilac korporativnih komunikacija u ovoj kompaniji.

Međunarodno takmičenje „Eurobot“ održava se svake godine u drugoj zemlji, a namenjeno je pretežno studentima. Na takmičenju mogu da učestvuju najviše po tri ekipe iz svake zemlje, koje su prethodno u obavezi da organizuju svoja nacionalna takmičenja. Tema ovogodišnjeg takmičenja „Eurobot 2014“ bio je povratak robota u prošlost kako bi pomogli pračoveku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Ekipa „Spartaka“ iz Subotice, kojoj je „Simens“ pomogao da ode na ovo takmičenje, predstavila je u Drezdenu svog robota, takođe nazvanog Spartak. U jakoj konkurenciji na takmičenju, subotički tim se plasirao u osminu finala, čime su pokazali da po znanju i spretnosti ne zaostaju za vršnjacima iz tehnološki daleko razvijenijih zemalja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор