Rezultati „Ankete poslodavaca 2014.“

made-in-germany-rs-anketa

Cilj ankete jeste identifikacija neusklađenosti ponude i tražnje za radnom snagom u pogledu zanimanja, posebnih znanja i veština, kako bi se na osnovu toga kreirale mere, prevashodno obrazovne, za prevazilaženje jaza i smanjenje strukturne nezaposlenosti.

Nacionalna služba za zapošljavanje predstavila je rezultata anketiranja potreba poslodavaca u 2014. godini. Nacionalno istraživanje među poslodavcima u Srbiji – „Anketa poslodavaca“, sproveo je tim Nacionalne službe za zapošljavanje u saradnji sa projektom „Podrška kreiranju politike zapošljavanja zasnovanom na podacima“, koji finansira Evropska unija, saopštava NSZ.

Ovo je četvrta po redu anketa ovog tipa koja se sprovodi u Srbiji na godišnjem nivou, a istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 7.300 kompanija. Podaci o aktuelnoj tražnji poslodavaca u Srbiji prikupljeni su iz svih sektora delatnosti (izuzev državne uprave i ustanova obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja, ostalih uslužnih delatnosti, delatnosti domaćinstava i eksteritorijalnih organizacija) za određenim zanimanjima, znanjima i veštinama na tržištu rada, kao i o planovima kompanija za smanjenje, odnosno povećanje broja svojih zaposlenih u 2014. i 2015. godini.

Informacije prikupljene anketom biće korišćene za izradu aktivnih mera politike zapošljavanja, u okviru Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja (NAPZ), razvoja lokalnih akcionih planova zapošljavanja, razvoja budućih projekata finansiranih od strane IPA fondova EU, kao i za usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada. Kako se naglašava, rezultati ankete koji prikazuju potrebe poslodavaca za određenim veštinama imaju poseban značaj u planiranju usluga za nezaposlene i poslodavce na lokalnom nivou, zbog čega je izrađeno ukupno 30 lokalnih izveštaja o anketi.

Predstavljeni rezultati „Ankete poslodavaca 2014.“ pokazuju da su stopa kreiranja i gašenja poslova 7,7%, odnosno, 8,1%, što daje blago negativnu neto stopu kreiranja poslova od -0,4% u 2014. godini. Prognozirana stopa za narednu godinu je pozitivna i iznosi 2,6%. Istraživanje je pokazalo i da se rast zapošljavanja u 2014. očekuje u sektoru trgovine (4.7%), transporta (0.9%) i drugih uslužnih delatnosti (0.3%). Pad je predviđen u poljoprivredi (-3.5%), rudarstvu (-2.6%), proizvođačkim delatnostima (-2.3%), građevini (-3.8%) i finansijskim uslugama (-1.0%).

U 2015. predviđa se neto stopa kreiranja poslova od 2,6%, a rast zaposlenosti predviđen je u svim makrosektorima, osim u rudarstvu, gde je procenjena stopa rasta -0,1%. Iznad proseka, očekivane stope rasta registrovane su u makrosektorima – prerađivačka industrija (3,4%), trgovina (3,9%) i ostale uslužne delatnosti (5,4%).
Rast zapošljavanja u 2014. očekuje se u regionu Beograda (0.7%,) i Vojvodine (1.0%). Skoro neutralna stopa rasta, od 0,1%, očekuje se u Južnoj i Istočnoj Srbiji, dok se negativna stopa rasta očekuje u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, od -1,5%. U narednoj godini natprosečna stopa rasta očekuje se u regionu Vojvodine (3,3%).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор