Stopa nezaposlenosti 20,3%, „na crno“ radi 21%

made-in-germany-rs-radnik-gradjevina

Stopa nezaposlenosti u Srbiji, prema poslednjim objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i rezultatima dobijenim na osnovu Ankete o radnoj snazi, iznosila je u drugom kvartalu ove godine 20,3 posto od ukupnog broja aktivnih stanovnika, što je za 0,5 procenata manje u odnosu na prethodno tromesečje. Od toga je 19,5 posto nezaposlenih muškaraca i 21,3 posto žena, prenosi agencija „Tanjug“.

Stopa neformalne zaposlenosti ili broj radnika koji rade bez formalnog ugovora o radu, u odnosu na ukupan broj zaposlenih, u drugom kvartalu 2014. veći je za 0,7 posto, odosno povećala se sa 20,5 na 21,2 posto. U ovu kategoriju spadaju zaposleni u neregistrovanoj ili registrovanoj firmi, ali bez formalnog ugovora o radu i bez socijalnog i penzionog osiguranja, kao i nezaposleni članovi domaćinstava.

U Beogradskom regionu aktuelna stopa nezaposlenosti je 18,3 posto, a u Regionu Vojvodine 21,6 procenata. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije ova stopa iznosi 18,3 posto, dok je njena visina u regionu Južne i Istočne Srbije 23,3 posto.

Stopa zaposlenosti ili procenat zaposlenih u ukupnom stanovništvu starosti od 15 godina, u drugom kvartalu bila je 39,5 posto, od čega je zaposlenost muškaraca iznosila 46,7, a žena 32,8 posto. Najveća stopa zaposlenosti je regionu Šumadije i Zapadne Srbije od 42,1 posto, a u Vojvodini iznosi 39,4 posto. U Beogradskom regionu ova stopa je 38,9 posto, dok je u regionu Južne i Istočne Srbije 36,8 procenata.

U odnosu na prvi kvartal kada je iznosila 20,8 posto, stopa nezaposlenosti manja je u drugom kvartalu za 0,5 procenata, dok stopa zaposlenosti beleži porast od 1,1 posto, jer je u prvom tromesečju iznosila 38,4 posto.

RSZ pojašnjava da radnu snagu (aktivno stanovništvo) čine sve osobe koje rade, makar jedan sat nedeljno, ili aktivno traže posao sa ciljem obezbeđivanja sredstava za život. Anketa o radnoj snazi sprovedena je u drugom kvartalu 2014. na uzorku od oko 10.000 domaćinstava, a tom prilikom prikupljeni su podaci o demografskim obeležjima za sva anketirana lica, kojih je bilo više od 23.000. Podaci o radnoj aktivnosti prikupljeni su za 20.481 osobu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

2 Komentara
  1. povećajte zapošljavanje osoba sa invaliditetom u privatnome sektoru..daim se omogući lakše zapošljavanje..u 2015.godini..

  2. Postavite komunalne policajce u svaku zgradu;bitno je da su oni zaposleniiz SNS.Doneseni su mnogi zakoni u skupstini koriste se oni koji su na stetu naroda.

Оставите одговор